Aktuálně Ze života složek IZS

Záchrana fotbalisty byla úspěšná

Na fotbalovém hřišti v Žabčicích na Brněnsku jednoho dubnového dne probíhal trénink místních fotbalistů. Při trénování došlo ke kolapsu padesátiletého pana Rudolfa, kdy došlo k náhlé zástavě oběhu. Ihned se rozjel záchranný řetězec tvořený hned několika profesionály.

V Žabčicích trénoval i zdravotnický záchranář Jakub Dvořáček, který ihned přispěchal na pomoc. Záchranář ZZS JMK Jakub Dvořáček ihned začal s masáží srdce a instruoval i další lidi k pomoci. ZZZS JMK na místo vyslala posádku RV z Hustopečí, posádku RZP z výjezdové základny v Hustopečích a také inspektora provozu. Požádáni byli o pomoci i hasiči.

Hasiči ze stanice Židlochovice na místo dorazili jako první a začali pracovat s AED. Tento pomocník doporučil výboj, kdy následně došlo k obnovení životních funkcí. „Pacientovi, který byl již při vědomí, jsme poskytli kyslíkovou terapii a podali léky, poté jsme jej převezli k další péči na urgentní příjem Fakultní nemocnice u svaté Anny. Chtěla bych moc poděkovat Jakubovi, který resuscitaci zahájil, také hasičům a samozřejmě všem svým kolegům, kteří byli na místě. Odvedli skvělou práci,“ říká spokojeně lékařka Eva Jiráčková. Nejen díky této obrovské pomoci došlo k tomu, že pár dnů po náhlé zástavě oběhu došlo k propuštění pana Rudolfa z nemocnice. „Děkuji všem, kteří svedli boj o můj život, jsem vděčný a musím ocenit náročnou práci záchranářů, ale i dalších složek IZS. Rád jsem na tomhle světě zůstal, ještě mám plány,“ poděkoval krásně pan Rudolf.

I vy se můžete stát tím, kdo pomůže zachránit lidský život. Stačí, když se budete koukat kolem sebe a ve chvíli, kdy se něco obdobného stane, zavoláte na tísňovou linku 155. Operátorky/operátoři vás vždy navedou tam, kam je třeba! Velké díky nejen lidem z této události – díky všem, kteří zachránili, zachraňují nebo zachrání lidský život.

ZZS Jihomoravského kraje děkuje všem, kteří se na záchraně života pana Rudolfa podíleli!

Na fotografii je pan Rudolf a záchranář Jakub Dvořáček.
Foto: ZZS JMK
Lékařka Eva Jiráčková a záchranář Milan Žák.
Foto: ZZS JMK
Inspektor provozu Jakub Padělek
Foto: ZZS JMK
Záchranářka Ladislava Dunajová a její kolega Bohuslav Zrza na místě zasahovali jako posádka RZP.
Foto: ZZS JMK
Zasahující hasiči ze stanice Židlochovice.
Foto: HZS JMK

Náhledová fotografie: ZZS JMK

Mohlo by se vám také líbit...