O složkách IZS

VIDEO: O policejních potápěčích

Potápěči jsou nedílnou součástí Policie České republiky. S potápěči se ale setkáme nejen u policie, ale také u (Hlavní) Báňské záchranné služby, u Záchranného útvaru HZS ČR, ale také u „obyčejných“ profesionálních hasičů. Jeden ze základních rozdílů však je, že hasičští potápěči provádí primárně záchranné práce, kdy probíhá pátrání v prvních chvílích (hodinu). Následně si pátrání přebírá policejní potápěč, který ví lépe, jak se pohybovat v oblasti, kde může být podezření na protiprávní jednání.

Potápěči jsou součástí Odboru speciálních činností a výcviku (OSPČV) spadající pod Ředitelství služby pořádkové policie PP ČR. „Potápky“ z OSPČV sídlí v Brně, ulici Hrázní v těsné blízkosti Brněnské přehrady a profesionální hasičů z hasičské stanice Brno Přehrada.

Vyjma Brna jsou ale potápěči také součástí krajských zásahových jednotek, Útvaru rychlého nasazení, ale také jsou součástí Poříčních oddělení (příkladem je Nymburk, Slapy, Ústí nad Labem), ale jejich služby využívají i z Frýdku-Místku a dalších měst. Činnost policejních potápěčů je různorodá, primárně je ale zaměřena na práci související s možnou protiprávní činnosti či s podezřením na úmrtí osob. Pátrají po osobách, věcech pocházejících z trestné činnosti (věcech, kterými byla trestná činnost spáchána), ale také při bezpečnostních opatření, živelných pohromách a při dalších obdobných činností.

Potápěči z OSPČV patří mezi špičku českých policejních potápěčů. Tito potápěči školí své kolegy z dalších útvarů, mají prostředky na hloubkové potápění, jsou vybaveni technickými prostředky pro další specializovanou činnost.

Brněnští příslušníci sloužící u OSPČV jsou ale také světoví. Pracovat s leteckými pumami pod vodou zvládají nejen v České republice, ale také například v Bosně a Hercegovině. Například v týdnu od 13. do 29. srpna 2021 byli brněnští potápěči v akci mimo jiné v řece „Drina“, ze které vytáhli na souš dvě zhruba padesátikilové letecké pumy pocházející patrně z druhé světové války. Je důležité zmínit, že do Bosny a Hercegoviny nejeli samotní potápěči, ale také potápěči ZÚ HZS ČR, experti z PS PČR a Zdravotnického zařízení MV.

Potápěči z České republiky do zahraničí ale jezdí i na nejrůznější výcviky. Rozhodně platí, že naši policejní potápěči jsou světoví!

PS. V současné době Orlická přehrada nedělá policejním potápěčům problém. Neloví z ní sice sudy, naštěstí, ale zemřelé osoby z této přehrady již několikrát lovili. Právě hledání utonulých osob a nejrůznějších zájmových předmětů činní po výcvicích největší část jejich práce.

PPS. Potápěči, stejně jako hasiči, nemají na zádech „bomby“, ale lahve potápěčských přístrojů. A rozhodně se nepotápějí jen v krásném prostředí, ale také třeba v jímkách.         

Foto: autor, Policie České republiky a Pavel Tuzar, www.technikaizs.cz

Martin Kramer

Recent Posts

Čelist spoluvězni zlomil, protože přepínal televizi

Dva spoluvězni ve Stráži pod Ralskem se na začátku roku 2024 dostali do konfliktu, neboť…

1 měsíc ago

U otravy oxidem uhelnatým v Kroměříži zasahovali záchranáři a hasiči

Zdravotnická záchranná služba Zlínského kraje společně s profesionálními hasiči zasahovali v Kroměříži v pondělí, 18. března, ráno kolem…

1 měsíc ago

Požár autodílny způsobil třímilionovou škodu

V pondělí, 18. března, krátce před jedenáctou hodinou dopolední byl oznámen požár autodílny v obci Žebrák na…

1 měsíc ago

Plzeňští krajští kriminalisté pověřují vraždu v Klatovech

V neděli, 17. března, krátce po 20. hodině bylo na tísňovou linku oznámeni napadení muže v jednom…

1 měsíc ago

O HZS Plzeňského kraje – ÚO Rokycany

V předposledním článku série o HZS Plzeňského kraje se podíváme na zajímavý Územní odbor Rokycany. A…

1 měsíc ago

Na Bruntálsku došlo k vážnému úrazu

V sobotu, 16. března, ráno vyrážely posádky RLP a LZS do obce Krišťanovice k pádu z dodávkového automobilu.…

1 měsíc ago