Technika

Olomoučtí hasiči pomohli s energocentem ve FN Olomouc

Hasičský záchranný sbor České republiky v rámci jednotlivých krajů má ve výbavě i kontejnery sloužící jako elektrocentrála. Tyto kontejnery slouží jako náhradní zdroj elektřiny v místech, kde je elektřina potřeba neustále – například v nemocnicích.

A právě olomoučtí hasiči v sobotu, 9. března, pomohli s dodávkou energie do budovy stravovacího provozu v areálu Fakultní nemocnice v Olomouci – den předtím proběhly zkoušky energocentra, kterého se účastnili i techničtí specialisté nemocnice. Právě budova stravovacího provozu nemá jako jediná v areálu nemocnice náhradní zdroj.

Díky jejímu zapojení jsme společně prověřili budoucí provizorní řešení v případě krizové situace a zajištění alespoň základní akceschopnosti provozu, který připravuje stravu pro celé zdravotnické zařízení, mimo jiné i speciální dietní pokrmy pro pacienty,“ uvedla k pomoci nemocnici tisková mluvčí HZS Olomouckého kraje por. Mgr. Lucie Balážová.

Energocentrem disponujeme od roku 2017, dostali jsme jej darem od Olomouckého kraje. Kontejner je určen jako náhradní zdroj elektrické energie. Využíváme jej v případech, kdy je například kvůli rozsáhlým rekonstrukcím či při opravách náhradních zdrojů ve strategicky důležitých objektech nutné zajistit elektrickou energii. Nasazen by byl samozřejmě i při zásazích spojených s rozsáhlými výpadky způsobenými živelnými pohromami v rámci celého Olomouckého kraje,“ dodala mluvčí Balážová.

V Olomouckém kraji jsou pak u HZS hned tři kontejnery a přívěs sloužící jako elektrocentrály. V kontejneru v Olomouci je dieselagredát C13, 400 kVA, který lze použít v širokém spektru klimatických podmínek. Jistou zajímavostí mohou být kontejnery s elektrocentrálami, které jsou dislokovány v rámci Záchranného útvaru HZS ČR. Ty mají pak výkony daleko větší.

Foto: HZS Olomouckého kraje

Martin Kramer

Recent Posts

Co dělat při aspiraci cizího tělesa?

Pakliže se bavíme o aspiraci cizího tělesa – jde o nežádoucí vniknutí cizího materiálu do…

1 týdnem ago

O HZS Plzeňského kraje – ÚO Rokycany

V předposledním článku série o HZS Plzeňského kraje se podíváme na zajímavý Územní odbor Rokycany. A…

2 měsíce ago

Děti, dávejte pozor při přecházení silnic!

O opravdu velkém štěstí může hovořit jedno z dítek, které chtělo přeběhnout silnici a srazilo ho…

2 měsíce ago

S naprostou ignorací se setkali záchranáři a hasiči v Krásném Březně

Hloupost, ignorace a nerespektování dopravních značek… To je asi vše slušného, co vás napadne, když…

2 měsíce ago

Na železniční vozy pod dráty vysokého napětí se neleze!

Všechny nás učili, že se na železniční vozidla neleze. Bohužel někteří lidé to stále zkouší…

2 měsíce ago

VIDEO: „SPJáci“ z Frýdku-Místku pomohli se záchranou života muže při požáru bytu v Hlučíně

 Ve čtvrtek, 7. března, byl na tísňovou linku 112 kolem 21:45 oznámen dvaatřicetiletou ženou, že…

2 měsíce ago