O složkách IZS

O HZS Plzeňského kraje – ÚO Tachov

Po Územním odboru Domažlice a Klatovy se dnes podíváme na Územní odbor Tachov. Ten je tvořen dvěma stanicemi – CHS Tachov a HS Stříbro. ÚO Tachov sídlí na ulici Plzeňská číslo popisné 2163, zde také sídlí CHS Tachov. Včele ÚO Tachov je ředitel plk. Mgr. Luboš Kasl, DiS.

Přes celý ÚO prochází dálnice D5, kde také hasiči často zasahují. Nachází se zde hlavní železniční trať vedoucí z Plzně do Chebu a také několik místních tratí. Významným místem na území Územního odboru je vodní nádrž Hracholusky, která je zejména v létě velmi turisticky navštěvovaná. Hasičům i záchranářům pomáhají i vodní záchranáři. Na území ÚO se také nachází významné i méně významné vodní toky, lesy a další hlavní silniční tahy. Hasiči z Plzeňského kraje spolupracují se svými kolegy z HZS Karlovarského kraje a také, to však není časté, s hasiči z Německa.

CHS Tachov

Centrální hasičská stanice v Tachově (kategorie C1) se nachází na adrese Plzeňská 2163, kdy v rámci areálu stanice je zřízen i heliport. Ve vedení CHS v Tachově je mjr. Mgr. Pavel Hrůša. V zásahovém obvodě se nachází jedna JSDH kategorie JPO II, šest JPO kategorie JPO III a 19 JPO V. Zásahovým obvodem této centrální hasičské stanice je vedena dálnice D5, železniční trať z Plzně do Chebu a železniční tratě z Plané u Mariánských Lázní do Domažlic a z Boru do Svojšína.

Současně se v zásahovém obvodu nachází vodní nádrž Lučina, vede zde trasa tranzitního ropovodu MERO, plynovod Gazela a také trasa VNN 400 Kv. V Nové Hospodě se nachází velká průmyslová zóna, která je tvořena několika halami s vyšším požárním nebezpečím. Kolem dálnice D5 a hlavních silničních tahů je několik čerpacích stanic, v „rajonu“ CHS Tachov se také nachází na tři desítky objektů s EPS. V samotném městě Tachov se nachází několik výškových budov, školy, domov důchodců, supermarkety, ale také zimní stadion.

Technika na CHS Tachov: CAS 20/4000/240-S2T Tatra Terra, CAS 20/4000/240-S2T Tatra Terrno s Cobrou, CAS 30/9000/540-S3VH Tatra 815-7, AZ 40-S1Z Iveco na podvozku Scania, AJ 20-S3 Tatra 815, ANK MAN zapůjčený od firmy MERO, 2xANK MAN, RZA-L2R Ford Ranger, VEA-L2Z Ford Ranger pro velitele čety, NA Fiat Dobló, DA Ford Transit, přívěs hadicový, přívěs s CO2, přívěs pro práci na vodě, 2xKCH, KTY, KPV. Na stanici se také nachází osobní automobily a velitelské automobily Škoda pro velitele stanice, ZPP ÚO, řídicího důstojník ÚO a další.   

HS Stříbro

Hasičská stanice ve Stříbře (kategorie P2) se nachází na adrese Třída 5. května 1542 a o vedení se stará velitel stanice npor. Ing. Vladislav Bareš. V zásahovém obvodě stanice se nachází pět JSDH kategorie JPO III a deset JSDH kategorie JPO V. Zásahovým obvodem HS Stříbro vede část dálnice D5, část železniční tratě číslo 170 z Plzně do Tachova a nachází se zde již zmíněná Vodní nádrž Hracholusky.

V letní sezóně je okolí řeky Mže lemováno velkým množstvím chatařů, ale také návštěvníků okolí Stříbra a Hracholusk. V Konstantinových Lázních se nachází lázně tvořené několik lázeňskými domy, kde se také nachází větší množství osob. Velké množství osob, které jsou zpravidla méně pohyblivé, se nachází ve třech domovech důchodců. V rámci zásahového obvodu stanice se na již zmíněné železniční trati nachází stopa padesát metrů dlouhý železniční tunel. I na území zásahového obvodu této stanice se nachází průmyslová zóna, výškové budovy ve Stříbře a také historické centrum tohoto města a další významnou kulturní a historickou památkou je klášter Kladruby. Zmíněné budovy a oblasti jsou pro hasiče ve znamení vyšší požární nebezpečnosti.

Technika na HS Stříbro: CAS 20/4000/240-S2T Scania, CAS 30/9000/540-S3VH Tatra 815-7, AZ 30-S1Z Iveco, TA-L1R Iveco Daily, OA-L1Z Škoda Yeti, OA-L1Z Volkswagen T4, přívěs technický na ropné havárie, přívěs s nafukovacím raftem, přívěs lodní se záchranným člunem a traktor Zetor.

Zdroj informací: HZS Plzeňského kraje, Katalog stanic HZS ČR, vlastní

Foto: HZS Plzeňského kraje


Partnerem článku je brašna na osobní věci pro složky IZS od RuStr51.

Martin Kramer

Recent Posts

Co dělat při aspiraci cizího tělesa?

Pakliže se bavíme o aspiraci cizího tělesa – jde o nežádoucí vniknutí cizího materiálu do…

1 týdnem ago

O HZS Plzeňského kraje – ÚO Rokycany

V předposledním článku série o HZS Plzeňského kraje se podíváme na zajímavý Územní odbor Rokycany. A…

2 měsíce ago

Olomoučtí hasiči pomohli s energocentem ve FN Olomouc

Hasičský záchranný sbor České republiky v rámci jednotlivých krajů má ve výbavě i kontejnery sloužící jako…

2 měsíce ago

Děti, dávejte pozor při přecházení silnic!

O opravdu velkém štěstí může hovořit jedno z dítek, které chtělo přeběhnout silnici a srazilo ho…

2 měsíce ago

S naprostou ignorací se setkali záchranáři a hasiči v Krásném Březně

Hloupost, ignorace a nerespektování dopravních značek… To je asi vše slušného, co vás napadne, když…

2 měsíce ago

Na železniční vozy pod dráty vysokého napětí se neleze!

Všechny nás učili, že se na železniční vozidla neleze. Bohužel někteří lidé to stále zkouší…

2 měsíce ago