Na úvodní fotografii vidíte uzávěr věnčité tepny.

Akutní infarkt myokardu nebo také infarkt myokardu je onemocnění srdce, které osobu ohrožuje přímo na životě. K akutním infarktům myokardu velmi často vyráží posádky krajských zdravotnických záchranných služeb, kdy při AIM může dojít i k náhlé zástavě oběhu.

Pacient, u kterého je podezření na AIM, je napojen na monitor základních životních funkcí a dojde k takzvanému „natočení“ EKG (elektrokardiografie – základní vyšetřovací metoda v kardiologii). Pakliže je potvrzen AIM, je pacient zaléčen v rámci přednemocniční neodkladné péče a je co nejrychleji směřován do specializovaných kardiologických center.

AIM je laicky řečeno situace, kdy dojde k uzávěru nebo těsnému zúžení koronární (věnčité) tepny. To vede k odumření části srdečních buněk, které nejsou zásobeny postiženou tepnou. Pacient po předání v nemocničním zařízení postupuje základní „kolečko“ vyšetření – odběr krve, poslech, natočení druhého EKG, pakliže je třeba) a následně je směřován ke katetrizačnímu výkonu.

Jde o zákrok, kdy je přes stehenní tepnu zaveden do srdce (opět laicky popsáno) systém balónků a malých drátků. Jakmile kardiolog dojde k místu, kde došlo k uzávěru tepny, provede roztažení tepny pomocí balónku. V místě je v drtivé většině případů ponechán koronární stent (jde o drátěnou trubičku), díky kterému je udržována tepna průchozí. Zároveň dochází k podání medikamentů zabraňujících shlukování krevních destiček a tvorbě krevních sraženin. Dále jsou aplikovány léky působící ochranu srdečního svalu (myokardu) a také léky snižující hladinu cholesterolu.

Schéma katetrizace

Příznaky AIM

Pakliže se u vás projeví jeden nebo více z těchto příznaků, je na místě ihned volat na tísňovou linku 155 – u akutních onemocnění srdce totiž platí, že čím dříve je proveden zákrok, tím větší je šance na úplný návrat do normálního života.

Příznaky jsou: silná, několik minut trvající, tlaková nebo pálivá bolest na prsou, méně často je pak bolest v zádech nebo krku. „Bolest může vystřelovat do jedné (zpravidla levé) či do obou horních končetin, pod levou lopatku nebo do dolní čelisti. Bolest může být provázena dušností, opocením, úzkostí, strachem o život,“ uvádí specialisté – kardiologové z Nemocnice Na Homolce.

Oblast, kde může být cítit bolest při AIM

Zdroj schémat: IKEM

Martin Kramer

Recent Posts

Co dělat při aspiraci cizího tělesa?

Pakliže se bavíme o aspiraci cizího tělesa – jde o nežádoucí vniknutí cizího materiálu do…

2 týdny ago

O HZS Plzeňského kraje – ÚO Rokycany

V předposledním článku série o HZS Plzeňského kraje se podíváme na zajímavý Územní odbor Rokycany. A…

2 měsíce ago

Olomoučtí hasiči pomohli s energocentem ve FN Olomouc

Hasičský záchranný sbor České republiky v rámci jednotlivých krajů má ve výbavě i kontejnery sloužící jako…

2 měsíce ago

Děti, dávejte pozor při přecházení silnic!

O opravdu velkém štěstí může hovořit jedno z dítek, které chtělo přeběhnout silnici a srazilo ho…

2 měsíce ago

S naprostou ignorací se setkali záchranáři a hasiči v Krásném Březně

Hloupost, ignorace a nerespektování dopravních značek… To je asi vše slušného, co vás napadne, když…

2 měsíce ago

Na železniční vozy pod dráty vysokého napětí se neleze!

Všechny nás učili, že se na železniční vozidla neleze. Bohužel někteří lidé to stále zkouší…

2 měsíce ago