Aktuálně

Tři dny, čtyři zemřelé osoby sražené vlakem – psychicky velmi náročné události

Během několika posledních dnů zasahovaly složky IZS u střetů vlaků s osobami. Včerejší zásah z Domažlicka, kde vlak srazil dítě, je zatím ten nejhorší. Ukazuje, jak velmi psychicky náročná práce u složek IZS je.

K první události došlo v sobotu, 13. května, kolem 20:30 u Lužic na Hodonínsku. Na místo po oznámení mimořádné události vyrazily složky IZS včetně drážních hasičů, kteří si u takových zásahů přebírají místo události. Bohužel přivolaní záchranáři již osobě, jejíž totožnost nebyla v neděli zatím známa, nemohli pomoci. K obdobné události došlo i v Polance nad Odrou (Ostrava).

Čtyřicetiletý muž z Karvinska přecházející patrně koleje nestačil před projíždějícím vlakem uskočit. Na místo taktéž vyrazily všechny složky IZS včetně drážních hasičů z Ostravy. Ani v tomto případě již záchranáři nemohli muži pomoci. U muže byla nařízena soudní pitva a případem se nadále budou zabývat kriminalisté z ÚO Ostrava.

V pondělí, 15. května, v odpoledních hodinách došlo ke srážce osobního vlaku s osobou v úseku mezi Prostřední Suchou a Horní Suchou. Při střetu s vlakem zemřel muž ročník narození 1994. Na místo opět vyrazily všechny složky IZS – profesionální hasiči z Havířova, drážní hasiči z Ostravy, posádka RLP ZZS MSK, policejní hlídky a také výjezd SKPV ÚO Karviná. Na místo musel zamířit i krizový intervent Policie České republiky. I tímto případem se budou nadále zabývat kriminalisté.

K té největší tragédii došlo taktéž v pondělí, 15. května, na Domažlicku. V Nahošicích na Domažlicku došlo ke střetu osobního vlaku s dítětem, které se pohybovalo v kolejišti. Na místě zasahovali profesionální hasiči z Domažlic, drážní hasiči z Plzně, záchranáři s posádkami RV a RZP a na místo taktéž vyrazily policejní hlídky a výjezd SKPV ÚO Domažlice. Bohužel ani v tomto případě již záchranáři dítěti nemohli pomoci. I tímto případem se budou zabývat domažličtí kriminalisté.

Jak již bylo zmíněno, tyto události patří k jedněm z nejhorších, se kterými se mohou složky IZS setkat. Ve chvíli, kdy vlak srazí dítě, je celý zásah velmi psychicky náročný pro všechny zasahující. Někdy musí i hasiči, záchranáři, policisté a další využít služby svých krizových interventů. V případě srážky vlaku s osobou u Havířova, jak bylo zmíněno, musel zasahovat i krizový intervent policie. Obdobné případy jsou pro civilní osoby psychicky velmi náročné, proto je někdy potřeba pomoc psychologa.

Pamatujte prosím na to, že koleje se nepřechází a že život můžete ztratit během pár krátkých sekund! Upřímnou soustrast všem zasahujícím!

Martin Kramer

Recent Posts

Co dělat při aspiraci cizího tělesa?

Pakliže se bavíme o aspiraci cizího tělesa – jde o nežádoucí vniknutí cizího materiálu do…

2 týdny ago

O HZS Plzeňského kraje – ÚO Rokycany

V předposledním článku série o HZS Plzeňského kraje se podíváme na zajímavý Územní odbor Rokycany. A…

2 měsíce ago

Olomoučtí hasiči pomohli s energocentem ve FN Olomouc

Hasičský záchranný sbor České republiky v rámci jednotlivých krajů má ve výbavě i kontejnery sloužící jako…

2 měsíce ago

Děti, dávejte pozor při přecházení silnic!

O opravdu velkém štěstí může hovořit jedno z dítek, které chtělo přeběhnout silnici a srazilo ho…

2 měsíce ago

S naprostou ignorací se setkali záchranáři a hasiči v Krásném Březně

Hloupost, ignorace a nerespektování dopravních značek… To je asi vše slušného, co vás napadne, když…

2 měsíce ago

Na železniční vozy pod dráty vysokého napětí se neleze!

Všechny nás učili, že se na železniční vozidla neleze. Bohužel někteří lidé to stále zkouší…

2 měsíce ago