Ze života složek IZS

VIDEO: Skvělý zákrok policie a zásah složek IZS zabránil možné tragédii v Brně

V pondělí 30. ledna ráno zasahovaly složky IZS v Holandské ulici v Brně. Do výškové budovy, ve které sídlí mimo jiné IT společnost, konkrétně do osmnáctého patra, vešel muž, jenž ohrožoval osoby střelnou zbraní.

Svým jednáním na místě krom potencionálního ohrožení osob, došlo z jeho strany i k spuštění požárního alarmu. Muselo dojít tak k evakuaci dvě stě osob. Na místo ihned za Policii České republiky vyrazilo několik hlídek OHS Brno, obvodní oddělení, dopravní policisté, kynologové a mnozí další. Policisté pomáhali s evakuací osob a prvosledové hlídky OHS Brno vybavené dlouhými střelnými zbraněmi začali propátrávat budovu. Podezřelého muže se jim podařilo za krátkou dobu nalézt.

Za pomoci donucovacích prostředků byl podezřelý muž zadržen. „Policisté s mužem nejprve vyjednávali, a když se k nim po chvíli přiblížil, tak jej pomocí hmatů a chvatů zadrželi a odzbrojili. U sebe měl krátkou perkusní střelnou zbraň, která byla funkční a připravená ke střelbě,“ uvedl por. David Chaloupka tiskový mluvčí brněnské policie. Policisté ale také zjistili, že muž měl do budovy donést i bombu. Na místo tak byla vyslána i pyrotechnická služba Policie České republiky a o informaci byli informování i zástupci dalších složek IZS. „Ti při prohlídce objektu nalezli  zničenou místnost a v ní fragmenty, které by mohly pocházet z nástražného výbušného systému a které odeslali k další expertíze,“ dodal mluvčí Chaloupka.

Na místo musel vyrazit i další specialista ze strany policie – krizový intervent. Věnoval se lidem, pro které tato situace byla traumatizující. Jednání muže kvalifikovali kriminalisté z Územního odboru Brno jako nebezpečné vyhrožování a obecné ohrožení. Jelikož je muž stále na uzavřeném zdravotnickém zařízení, a jeho zdravotní stav není dobrý, nedošlo ještě k výslechu samotného muže.

Na místo krom policie vyrazili i strážníci, hasiči z několika požárních stanic, Inspektor provozu a vůz pro hromadné neštěstí ZZS JMK.

Foto: Policie České republiky a ZZS Jihomoravského kraje  

Martin Kramer

Recent Posts

Co dělat při aspiraci cizího tělesa?

Pakliže se bavíme o aspiraci cizího tělesa – jde o nežádoucí vniknutí cizího materiálu do…

2 týdny ago

O HZS Plzeňského kraje – ÚO Rokycany

V předposledním článku série o HZS Plzeňského kraje se podíváme na zajímavý Územní odbor Rokycany. A…

2 měsíce ago

Olomoučtí hasiči pomohli s energocentem ve FN Olomouc

Hasičský záchranný sbor České republiky v rámci jednotlivých krajů má ve výbavě i kontejnery sloužící jako…

2 měsíce ago

Děti, dávejte pozor při přecházení silnic!

O opravdu velkém štěstí může hovořit jedno z dítek, které chtělo přeběhnout silnici a srazilo ho…

2 měsíce ago

S naprostou ignorací se setkali záchranáři a hasiči v Krásném Březně

Hloupost, ignorace a nerespektování dopravních značek… To je asi vše slušného, co vás napadne, když…

2 měsíce ago

Na železniční vozy pod dráty vysokého napětí se neleze!

Všechny nás učili, že se na železniční vozidla neleze. Bohužel někteří lidé to stále zkouší…

2 měsíce ago