Aktuálně

Prohlášení k nepovolenému komerčnímu použití fotografií v pátém číslu Magazínu Hasičárna

Komerční Magazín Hasičárna, jehož vydavatelstvím je společnost Medialight s.r.o. se sídlem Platnéřská 90/13, 110 00 Praha, využil ve svém pátém čísle neoprávněně a bez svolení autora Martina Kramera, autora projektu Ze života IZS, minimálně tři fotografie. Tyto tři fotografie jsou uveřejněny v článku, který se věnuje technice zasahující u požáru v NP České Švýcarsko.

Tyto tři konkrétní fotografie byly pořízeny v rámci spolupráce s Hasičským záchranným sborem České republiky a Záchranným útvarem HZS ČR a nikdy neměly sloužit ke komerčním účelům. Jedná se o fotografii CAS na podvozku MB Atego z Požární stanice Holešovice, AZ MB Atego z Požární stanice Domažlice a čtyřkolku ZÚ HZS z Hlučína.

S Magazínem Hasičárna já, jakožto autor, nemám nic společného a nebyl jsem informován o tom, že mé fotografie budou k takovému účelu využity. Taktéž tyto fotografie nemohly být poskytnuty ze strany Hasičského záchranného sboru České republiky – na webu HZS Plzeňského kraje jsou uveřejněny fotografie žebříku z jiného úhlu. Fotografie CAS MB Atego ani nebyla v rámci HZS ČR nikde prezentována.

Fotografie nevznikly při spolupráci s HZS České republiky ke komerčním účelům a sám bych na těchto fotografiích nikdy nevydělával.

Na základě neoprávněného použití minimálně tří fotografií jsem kontaktoval šéfredaktora Magazínu Hasičárna se třemi požadavky.

Fotografie byly odcizeny z tohoto článku.

AKTUALIZACE: Odpověď pana šéfredaktora a následná má odpověď.

AKTUALIZACE II.: Včera jsem přišel na to, že celkově mám odcizených sedm fotografií. Stejně tak jsou na tom další autoři, které osobně znám nebo vím, o koho jde.

Dostal jsem včera i „sodu“ za to, co vlastně dělám a proč jsem takový. Tak já vám něco povím. V rámci odcizených fotografií jsem na své náklady objížděl požární stanice a akce, kde byly fotografie pořízeny. Stálo to poměrně nemalé peníze – tehdy jsem měl ve foto technice více, jak 250 000 Kč. A teď ten hlavní důvod, proč to tak řeším. Začal jsem spolupracovat s požární stanici v Sušici, respektive s HZS Plzeňského kraje za tím účelem, že moje fotografie z naší spolupráce budou pomáhat. Fotografie budou určeny ke knize Hasiči tak, jak je (ne)znáte. Tato kniha ve výsledku má všechny vydělané peníze věnovat Nadaci policistů a hasičů. K mé myšlence mě pak přiměla velmi smutná událost, kdy hasič z PS Sušice jel do Albánie se svou přítelkyní na dovolenou, a už se nevrátil – popravil je tam jistý Albánec…

AKTUALIZACE III.: 9. února věc konzultována s právní zástupkyní JUDr. Šínovou a předána k řešení z její strany.

Inu třeba někdo pochopí, proč po tom tak jdu. A závěrem? Tohle je poslední aktualizace tohoto příspěvku. Z některých komentářů jsem si něco vzal a zatěžovat vás tím nebudu.

AKTUALIZACE IV.: Šéfredaktor časopisu a vydavatelství Medialight s.r.o. mělo šanci do dnešního dne věc vyřešit tak, jak jsem je žádal. Žádnou informaci o zaslání 10 000 Kč k Nadaci policistů a hasičů jsem však nedostal. Dále budeme postupovat již avizovanou cestou.

Martin Kramer, autor fotografií a projektu Ze života IZS

Martin Kramer

Recent Posts

Čelist spoluvězni zlomil, protože přepínal televizi

Dva spoluvězni ve Stráži pod Ralskem se na začátku roku 2024 dostali do konfliktu, neboť…

1 měsíc ago

U otravy oxidem uhelnatým v Kroměříži zasahovali záchranáři a hasiči

Zdravotnická záchranná služba Zlínského kraje společně s profesionálními hasiči zasahovali v Kroměříži v pondělí, 18. března, ráno kolem…

1 měsíc ago

Požár autodílny způsobil třímilionovou škodu

V pondělí, 18. března, krátce před jedenáctou hodinou dopolední byl oznámen požár autodílny v obci Žebrák na…

1 měsíc ago

Plzeňští krajští kriminalisté pověřují vraždu v Klatovech

V neděli, 17. března, krátce po 20. hodině bylo na tísňovou linku oznámeni napadení muže v jednom…

1 měsíc ago

O HZS Plzeňského kraje – ÚO Rokycany

V předposledním článku série o HZS Plzeňského kraje se podíváme na zajímavý Územní odbor Rokycany. A…

1 měsíc ago

Na Bruntálsku došlo k vážnému úrazu

V sobotu, 16. března, ráno vyrážely posádky RLP a LZS do obce Krišťanovice k pádu z dodávkového automobilu.…

1 měsíc ago