Málokdy se o nich mluví, tím spíše ale mají náročnou práci. Ženy a muži sloužící u Vězeňské služby České republiky spadající pod Justiční stráž mají leckdy nelehkou práci. Jejich úkolem je zajistit pořádek a bezpečnost v budovách soudů, státních zastupitelství a Ministerstva spravedlnosti.

Pořádek a bezpečnost ale nezajišťují jen a pouze ve vnitřní části budov, ale také v rámci vnější části hlídaných budov. Člen/ka Justiční stráže VS ČR je v době služby úřední osobou a je vybavena služebním stejnokrojem. Zatímco strážní a dozorci nosí pravidelně tmavě modrou košili (součást služebního stejnokroje), příslušnice a příslušníci Justiční stráže nosí světle modrou košili.

Justiční stráž VS ČRspadá pod příslušného ředitele vazební věznice nebo věznice, avšak řídí se pokyny předsedy/předsedkyně daného soudu, vedoucího státního zástupce, případně dalšího pověřeného zaměstnance soudu, státního zastupitelství nebo ministerstva. Povinnosti a práva příslušníků Justiční stráže jsou popsány v Zákoně České národní rady o Vězeňské a justiční stráži České republiky (Zákon č. 555/1992 Sb.).

Jistou zajímavostí může být i to, že v minulosti známe případy, kdy došlo k náhlé zástavě oběhu u osob navštěvující soudy. Příslušníci JS ČR ihned začali poskytovat první pomoc a i díky nim se podařilo zachránit lidský život!

,,V Brně návštěvník krajského soudu. Příslušník místní jednotky justiční stráže Ivo Kotrla mu jako první poskytl bezodkladnou první pomoc a až do příjezdu zdravotní záchranné služby prováděl srdeční masáž, čímž se podařilo udržet muže při životě a obnovit jeho základní životní funkce. I po příjezdu záchranářů příslušník justiční stráže nadále pokračoval ve spolupráci s nimi, a to zejména při opětovných srdečních masážích, neboť bylo nutné s ohledem na délku resuscitace velkého úsilí všech zúčastněných osob,“ uvedla Vězeňská služba ČR na svém webu. Více k tomuto tématu v článku.

Příslušník Ivo Kotrla.
Příslušník Jan Stráněl.

Díky všem ženám a mužům, kteří nemají vůbec lehkou práci a málokdy se o nich mluví.

Fotografie: Vězeňská služba České republiky.

Martin Kramer

Recent Posts

Co dělat při aspiraci cizího tělesa?

Pakliže se bavíme o aspiraci cizího tělesa – jde o nežádoucí vniknutí cizího materiálu do…

2 týdny ago

O HZS Plzeňského kraje – ÚO Rokycany

V předposledním článku série o HZS Plzeňského kraje se podíváme na zajímavý Územní odbor Rokycany. A…

2 měsíce ago

Olomoučtí hasiči pomohli s energocentem ve FN Olomouc

Hasičský záchranný sbor České republiky v rámci jednotlivých krajů má ve výbavě i kontejnery sloužící jako…

2 měsíce ago

Děti, dávejte pozor při přecházení silnic!

O opravdu velkém štěstí může hovořit jedno z dítek, které chtělo přeběhnout silnici a srazilo ho…

2 měsíce ago

S naprostou ignorací se setkali záchranáři a hasiči v Krásném Březně

Hloupost, ignorace a nerespektování dopravních značek… To je asi vše slušného, co vás napadne, když…

2 měsíce ago

Na železniční vozy pod dráty vysokého napětí se neleze!

Všechny nás učili, že se na železniční vozidla neleze. Bohužel někteří lidé to stále zkouší…

2 měsíce ago