Aktuálně

Násilných trestných činů přibývá, pomníčků ne!

Poslední dny a týdny můžete zaznamenávat v mediálním prostředí informaci o přibývání násilných trestných činů – pokusů a dokonaných vražd. V médích je těchto zpráv nespočet za poslední dobu, avšak už méněkrát je dost na očích veřejnosti fakt, že drtivá většina těchto vražd (dokonaných i ve stádiu pokusu) jsou objasněny během krátké doby…

Kdo zná práci policie, sloužil u ní, vím moc dobře, že slovo „pomníček“ neradi policistky a policisté říkají. Jde to totiž o případ, který není vyřešen. Jde o případ, který byl odložen, neboť není dostatek důkazního materiálu, aby vedl ke konkrétní osobě pachatele/pachatelky. To ale neznamená, že takové případy jsou odloženy a nepracuje se na nich. Mnohdy se policie k případu vrátí, neboť pachatel „vyjde“ na testech DNA kvůli jinému případu – v nedávné době tak „dostala“ pražská kriminálka muže, který znásilnil ženu v Praze.

Byť v České republice stoupá počet vražd a třeba vyšetřovatelé a operativci 1. oddělení Odboru obecné kriminality KŘP Ústeckého kraje, Středočeského kraje a Hlavního města Prahy mají plné ruce práce, téměř všechny vraždy mají týmy z „krajských kriminálek“ objasněny během dnů/týdnů. Stále totiž platí, že většina obětí svého vraha zná nebo také to, že pachatelé neví, „jak správně“ páchat trestnou činnost.

Policejní týmy z nejzákladnějších útvarů Policie České republiky až po ty celorepublikové (NCOZ aj.) jsou stále o krok, někdy o dva, před pachateli. A tato informace je pro nás podstatná! Násilných trestných činů vždy ubývá a vždy také stoupá… A nikdo s tím nic neuděláme.

PS. My můžeme ale udělat nyní to, že v duchu si vzpomeneme na ty ženy a muže, kteří dostávají do vězení nejrůznější gaunery. Byť nechtějí být tito lidé vidět, naše díky si zaslouží stejně tak, jako všichni „viditelní“ příslušníci.

Martin Kramer

Recent Posts

Co dělat při aspiraci cizího tělesa?

Pakliže se bavíme o aspiraci cizího tělesa – jde o nežádoucí vniknutí cizího materiálu do…

7 dny ago

O HZS Plzeňského kraje – ÚO Rokycany

V předposledním článku série o HZS Plzeňského kraje se podíváme na zajímavý Územní odbor Rokycany. A…

2 měsíce ago

Olomoučtí hasiči pomohli s energocentem ve FN Olomouc

Hasičský záchranný sbor České republiky v rámci jednotlivých krajů má ve výbavě i kontejnery sloužící jako…

2 měsíce ago

Děti, dávejte pozor při přecházení silnic!

O opravdu velkém štěstí může hovořit jedno z dítek, které chtělo přeběhnout silnici a srazilo ho…

2 měsíce ago

S naprostou ignorací se setkali záchranáři a hasiči v Krásném Březně

Hloupost, ignorace a nerespektování dopravních značek… To je asi vše slušného, co vás napadne, když…

2 měsíce ago

Na železniční vozy pod dráty vysokého napětí se neleze!

Všechny nás učili, že se na železniční vozidla neleze. Bohužel někteří lidé to stále zkouší…

2 měsíce ago