Ze života složek IZS

Ostravská rallye, aneb odborná příprava dobrovolných hasičů tak trochu jinak

Jak již bylo v rámci projektu Ze života IZS mnohokrát zmíněno, bez našich dobrovolných hasiček a hasičů ve Sborech dobrovolných hasičů nebo následně v Jednotkách Sborů dobrovolných hasičů by to prostě nešlo. Být členem výjezdové jednotky SDH není jen tak a v rámci činnosti musí probíhat i odborná příprava dobrovolných hasičů. Okresní sdružení hasičů v Ostravě už několik let jde na tuto odbornou přípravu ještě trochu „jinak“.

Pod slovem „jinak“ si představte několik jednotek, které ve zmenšeném požárním družstvu (1+3 = velitel, strojník a dva hasiči) jezdí po Ostravě a plní na několika stanovištích nejrůznější úkoly. Může to tak některým připomínat obdobu Rallye Rejvíz, která je určená pro záchranářské a lékařské posádky a koná se v okolí Koutů nad Desnou.

Jelikož mne takováto odborná příprava velmi zaujala, přidal jsem se k družstvu JSDH Ostrava Pustkovec a vydal jsem se pro vás v neděli, 6. listopadu 2022, zdokumentovat tento ročník akce.

Pochvala i pokárání

Hasiči cvičně zasahovali u sedmi událostí, se kterými se reálně mohou potkat. Cílem této činnosti bylo ověřit znalosti a dovednosti dobrovolných hasičů. Pod dozorem rozhodčích z řad HZS MSK, členů OHS Ostrava (Okresní sdružení hasičů) a členů Českého červeného kříže Ostrava čtyřčlenná družstva „zasahovala“ u sedmi událostí.

Jeli původně na požár, skončili u dopravní nehody.

Hasiči z JSDH Ostrava Pustkovec si někde vedli lépe, někdy hůře – výsledky nejsou známy, budou známy za několik dnů. V rámci této činnosti ale nebylo důležité vyhrát, ale zdokonalit své znalosti a dovednosti. Hasiči tak několikrát zachraňovali osoby z nejrůznějších míst, museli zasáhnout u fingované dopravní nehody, zvládnout postavit protipovodňovou hráz, evakuovat osobu z hořícího panelového domu, ale také zřídit čerpací stanoviště. V rámci jednoho úkolu pak museli předvést své znalosti v rámci práce ve výškách.

Na to, s čím se hasiči museli „poprat“, se můžete podívat na fotografiích a také více jak třicetiminutovém videu, které celou akci ukazuje. Organizátoři akce si opravdu zaslouží velký dík, protože, jak sami hasiči bez toho aniž bych se ptal, říkali, že tohle jim opravdu hodně dalo a dost postupů je i překvapilo.

Velké díky pak také zaslouží družstvo JSDH Ostrava Pustkovec za to, že jsem s nimi tuto rallye mohl absolvovat. Článek i video pak vznikly i díky podpoře partnerů projektu Ze života IZS. Zima mi v rámci natáčení nebyla, neboť jsem měl na sobě mikino bundu MiDu od MMM – Real Men Fashion, za což této společnosti velmi děkuji – zima totiž byla, minimálně mně, hasičům ale ne, neboť se mnohokrát opravdu zapotili.

www-3-m-cz
Martin Kramer

Recent Posts

Čelist spoluvězni zlomil, protože přepínal televizi

Dva spoluvězni ve Stráži pod Ralskem se na začátku roku 2024 dostali do konfliktu, neboť…

1 měsíc ago

U otravy oxidem uhelnatým v Kroměříži zasahovali záchranáři a hasiči

Zdravotnická záchranná služba Zlínského kraje společně s profesionálními hasiči zasahovali v Kroměříži v pondělí, 18. března, ráno kolem…

1 měsíc ago

Požár autodílny způsobil třímilionovou škodu

V pondělí, 18. března, krátce před jedenáctou hodinou dopolední byl oznámen požár autodílny v obci Žebrák na…

1 měsíc ago

Plzeňští krajští kriminalisté pověřují vraždu v Klatovech

V neděli, 17. března, krátce po 20. hodině bylo na tísňovou linku oznámeni napadení muže v jednom…

1 měsíc ago

O HZS Plzeňského kraje – ÚO Rokycany

V předposledním článku série o HZS Plzeňského kraje se podíváme na zajímavý Územní odbor Rokycany. A…

1 měsíc ago

Na Bruntálsku došlo k vážnému úrazu

V sobotu, 16. března, ráno vyrážely posádky RLP a LZS do obce Krišťanovice k pádu z dodávkového automobilu.…

1 měsíc ago