Aktuálně

Díky perfektní spolupráci volajících, policistů a záchranářů se povedlo obnovit základní životní funkce u muže v Ostravě!

Naprosto perfektně se zachovali svědci události, ke které došlo v sobotu 4. března v odpoledních hodinách na jedné ze zastávek MHD v Ostravě. Na místě došlo k náhlé zástavě oběhu u jednoho z mužů. Svědci ihned volali na tísňovou linku 155.

Operátor ihned instruoval volající k zjištění základních životních funkcí, kdy bylo zjištěno, že muž je v bezvědomí a nedýchá. Začala tak probíhat telefonicky asistovaná neodkladná resuscitace – TANR. „V tomto okamžiku okolo projížděla hlídka policie, jejíž členové se rovněž bez váhání zapojili do záchrany. Pod vedením operátora zahájili nepřímou srdeční masáž a do příjezdu záchranářů ji kvalitně prováděli,“ uvedl Lukáš Humpl, tiskový mluvčí ZZS Moravskoslezského kraje.

Během šesti minut od kontaktování linky 155 na místo dorazila první posádka ZZS MSK. Záchranáři si pacienta převzali do své péče, napojili na muže ihned monitor základních životních funkcí, začali s podáváním medikace a prováděli i přístrojovou masáž srdce. Došlo k podání i tří defibrinačních výbojů, Během osmi minut se podařilo u muže základní životní funkce obnovit. Došlo k dalším nezbytným opatřením a následně došlo k transportu pacienta do FN Ostrava Poruba.

Záznam zvuku z volání na tísňovou linku 155. Zdroj: ZZS MSK

„K úspěšné záchraně přitom nepochybně velmi přispěl tzv. řetězec přežití, který výborně zafungoval. Zapojili se do něj bezprostředně svědkové na místě události, operátoři ZZS, okolo jedoucí policisté, následně posádky ZZS, a v neposlední řadě také zdravotníci FN Ostrava,“ dodává Lukáš Humpl.„K úspěšné záchraně přitom nepochybně velmi přispěl tzv. řetězec přežití, který výborně zafungoval. Zapojili se do něj bezprostředně svědkové na místě události, operátoři ZZS, okolo jedoucí policisté, následně posádky ZZS, a v neposlední řadě také zdravotníci FN Ostrava,“ dodává Lukáš Humpl.

Foto: Policie České republiky.

AKTUALIZACE: Policisté, kteří projížděli kolem zastávky Ostrava Hrabová, byli příslušníci OOP Ostrava Hrabůvka. ,,Muž je v současné době hospitalizován a díky rychlé a profesionální pomoci je nyní mimo ohrožení života. Také velké díky patří lidem, kteří na místě byli a svou činností se spolupodíleli na záchraně muže,“ uvedla por. Bc. Eva Michalíková, tisková mluvčí PČR ÚO Ostrava.

Volající, policisté, záchranáři a zdravotníci FN Ostrava si zaslouží obrovské poděkování. Zejména pak díky volajícím, kteří ihned zareagovali!

Martin Kramer

Recent Posts

Co dělat při aspiraci cizího tělesa?

Pakliže se bavíme o aspiraci cizího tělesa – jde o nežádoucí vniknutí cizího materiálu do…

1 týdnem ago

O HZS Plzeňského kraje – ÚO Rokycany

V předposledním článku série o HZS Plzeňského kraje se podíváme na zajímavý Územní odbor Rokycany. A…

2 měsíce ago

Olomoučtí hasiči pomohli s energocentem ve FN Olomouc

Hasičský záchranný sbor České republiky v rámci jednotlivých krajů má ve výbavě i kontejnery sloužící jako…

2 měsíce ago

Děti, dávejte pozor při přecházení silnic!

O opravdu velkém štěstí může hovořit jedno z dítek, které chtělo přeběhnout silnici a srazilo ho…

2 měsíce ago

S naprostou ignorací se setkali záchranáři a hasiči v Krásném Březně

Hloupost, ignorace a nerespektování dopravních značek… To je asi vše slušného, co vás napadne, když…

2 měsíce ago

Na železniční vozy pod dráty vysokého napětí se neleze!

Všechny nás učili, že se na železniční vozidla neleze. Bohužel někteří lidé to stále zkouší…

2 měsíce ago