Aktuálně

VIDEO: Únosci z Pardubického kraje utýrali k smrti muže z Břeclavska

Kriminalisté z Územního odboru Svitavy, KŘP Pardubického kraje a Jihomoravského kraje dopadli dva únosce, kteří utýrali k smrti mladého muže z Břeclavska. Ten byl pohřešován několik měsíců.

Kriminalisté ze Svitav získali 10. února informaci, že v jednom domě v Pohodlí na Svitavsku mělo dojít ke smrti mladého muže. Ten měl být dle prvotních informací v domě násilně držen. „Ještě týž den jsme díky dobré spolupráci svitavských, krajských i jihomoravských kriminalistů měli potvrzené, že se jedná o 28letého muže, který měl být unesen v létě roku 2022 z jedné obce na Břeclavsku. Tam ho měli fyzicky napadnout a násilně naložit do auta dva muži,“ uvedla mjr. Ing. Markéta Janovská, tisková mluvčí z KŘP Pardubického kraje.

Únosci měli být pětatřicetiletý muž ze Svitavska a opět let mladší muž původem z Brna.

„Tito dva muži údajně měli po únosu poškozeného cestou v autě fyzicky napadat, zejména starší z nich, a dovézt ho až do domu v Pohodlí na Svitavsku, jež právě zmiňovaný podezřelý užíval. Uneseného mladého muže měla dvojice držet svázaného ve sklepních prostorách. Tam ho po dobu několika dalších dnů fyzicky napadali a týrali, i za pomocí různých nástrojů, až bohužel došlo k jeho úmrtí. Těla se únosci zbavili takovým způsobem, aby ho nebylo možné nalézt a maximálně byla ztížena i identifikace při jeho případném nálezu. Z taktických důvodů nemohu v této fázi vyšetřování sdělit podrobnosti,“

uvedl vedoucí Odboru obecné kriminality KŘP Pardubického kraje plk. Milan Šimek.

Dvojici mužů v sobotu 11. února zadržela Krajská pořádková jednotka společně s kriminalisty. Vyšetřovatel tyto dva muže obvinil ze zvlášť závažného zločinu zbavení osobní svobody s následkem smrti, kdy obviněným hrozí trest odnětí svobody v délce trvání osm až šestnáct let odnětí svobody. Vyšetřovatel podal státnímu zástupci podmět na vzetí obviněných do vazby, kterému následně Okresní soud ve Svitavách vyhověl. Motivem dvojice měl být údajný majetkový delikt ze strany poškozeného vůči obviněným. „Již v počátku prověřování této věci jsme zachytili poznatky, že starší obviněný měl ve výše uvedeném domě v Pohodlí na Svitavsku držet a fyzicky napadat další osoby. V domě měla platit jakási pravidla, kdy při jejich porušení měl přijít trest v podobě omezení pohybu, fyzického napadání a tak dále. Napadáni měli být jak muži, tak ženy,“ dodal plukovník Šimek.

A protože by právě tyto osoby mohly přispět se svým svědectvím k objasnění případů, plk. Šimek je vyzývá, aby se obrátili na policii na telefonní číslo 974 561 324 nebo přímo na linku 158. Stejně tak vyzýváme i další osoby, které by mohli svým svědectvím kriminalistům pomoci, aby se nám ozvali,“ dodala mluvčí KŘP Pardubického kraje.

Foto: z videa PČR

Martin Kramer

Recent Posts

Co dělat při aspiraci cizího tělesa?

Pakliže se bavíme o aspiraci cizího tělesa – jde o nežádoucí vniknutí cizího materiálu do…

2 týdny ago

O HZS Plzeňského kraje – ÚO Rokycany

V předposledním článku série o HZS Plzeňského kraje se podíváme na zajímavý Územní odbor Rokycany. A…

2 měsíce ago

Olomoučtí hasiči pomohli s energocentem ve FN Olomouc

Hasičský záchranný sbor České republiky v rámci jednotlivých krajů má ve výbavě i kontejnery sloužící jako…

2 měsíce ago

Děti, dávejte pozor při přecházení silnic!

O opravdu velkém štěstí může hovořit jedno z dítek, které chtělo přeběhnout silnici a srazilo ho…

2 měsíce ago

S naprostou ignorací se setkali záchranáři a hasiči v Krásném Březně

Hloupost, ignorace a nerespektování dopravních značek… To je asi vše slušného, co vás napadne, když…

2 měsíce ago

Na železniční vozy pod dráty vysokého napětí se neleze!

Všechny nás učili, že se na železniční vozidla neleze. Bohužel někteří lidé to stále zkouší…

2 měsíce ago