Co nebo kdo je to

Při cévní mozkové příhodě se hraje o každou minutu

Cévní mozková příhoda (iktus) je velmi vážná příhoda, kdy dojde v určitém okrsku mozkové tkáně, které vzniká z důvodu špatného prokrvení. Cévní mozková příhoda je způsobena buď uzávěrem mozkové tepny, nebo z důvodu krvácení z mozkové cévy.

Odborně jde o ischemickou CMP nebo o hemoragickou CMP. Ať je mozková mrtvice, jak veřejnost CMP nazývá, způsobena z důvodu prvního nebo druhého, při tomto stavu rozhoduje čas. Čím dříve je iktus rozpoznán, tím rychleji je pacient dopraven do nemocnice, kde se cévními mozkovými příhodami zabývají – existují i iktové jednotky. Bohužel CMP končí i smrtí některých pacientů (třetí nejčastější příčina úmrtí), případně pak trvalou invaliditou.

V naší republice CMP postihne zhruba 26 000 pacientů ročně, kdy umírá bohužel 8 až 9 000 pacientů. Dvě třetiny pacientů zůstávají po CMP soběstačnými, avšak mají nejrůznější následky. Obecně se říká, že CMP postihuje jen starší osoby – bohužel CMP se vyskytuje častěji a častěji u mladých pacientů a také, bohužel, i u dětí.

FAST – každá minuta rozhoduje!

Face, arm, speech, time – obličej, paže, řeč a čas. Jakmile zpozorujete na sobě nebo na někom blízkém pokleslý ústní koutek nebo očního víčka, nedokáže po přepažení udržet obě paže ve stejné výšce nebo cítí pocit mravenčení, případně pak někdo nesrozumitelně mluví nebo jeho odpovědi nedávají smysl, je na čase okamžitě volat na tísňovou linku 155! Může se stát, že osoba, kterou postihla CMP, může mít problém s ostrostí vidění, případně dvojitě vidět. Také může dojít k jednostranné slepotě či problémům se sluchem.

Vlevo krvácení do mozku, vpravo mozkový infarkt v důsledku přerušení krevního zásobení

Vynikající je, než dorazí záchranáři na místo, připravit seznam léků, které osoba užívá a doklad totožnosti. V žádném případě (!!!) nevezte pacienta do nemocnice sami! Posádky ZZS totiž ví, do jaké nemocnice pacienta mají odvést!

Posádky ZZS jsou avizovány v nemocnicích s iktovým centrem a pacient je tak očekáván. V nemocnici dojde k odběrům krve, vyšetření výpočetní tomografií (CT), případně pak magnetické rezonance (MRI). Základem však bývá právě CT. To vše upřesní, z jakého důvodu pacient prodělal CMP. Pakliže je důvodem „uspání“ mozkové cévy, může dojít k nasazení medikace, která tromb (sraženinu) rozpustí, případně dochází k zákroku, při kterém dochází k zpřístupnění dané tepny.

Pakliže je prodělána CMP z důvodu krvácení z mozkové tepny, dochází k chirurgickému zákroku – v tu chvíli je prováděn neurochirurgem.

Čím dříve bude pacient v nemocnici, tím větší je pravděpodobnost uzdravení a navrácení do života s co možná nejmenšími následky!

Zdroj schémat mozku: FN U sv. Anny

Martin Kramer

Recent Posts

Čelist spoluvězni zlomil, protože přepínal televizi

Dva spoluvězni ve Stráži pod Ralskem se na začátku roku 2024 dostali do konfliktu, neboť…

1 měsíc ago

U otravy oxidem uhelnatým v Kroměříži zasahovali záchranáři a hasiči

Zdravotnická záchranná služba Zlínského kraje společně s profesionálními hasiči zasahovali v Kroměříži v pondělí, 18. března, ráno kolem…

1 měsíc ago

Požár autodílny způsobil třímilionovou škodu

V pondělí, 18. března, krátce před jedenáctou hodinou dopolední byl oznámen požár autodílny v obci Žebrák na…

1 měsíc ago

Plzeňští krajští kriminalisté pověřují vraždu v Klatovech

V neděli, 17. března, krátce po 20. hodině bylo na tísňovou linku oznámeni napadení muže v jednom…

1 měsíc ago

O HZS Plzeňského kraje – ÚO Rokycany

V předposledním článku série o HZS Plzeňského kraje se podíváme na zajímavý Územní odbor Rokycany. A…

1 měsíc ago

Na Bruntálsku došlo k vážnému úrazu

V sobotu, 16. března, ráno vyrážely posádky RLP a LZS do obce Krišťanovice k pádu z dodávkového automobilu.…

1 měsíc ago