Aktuálně

Policie bude od půlnoci ve čtvrtek hlídat hranice se Slovenskem

Z nařízení Vlády České republiky dojde od půlnoci ze středy na čtvrtek k znovuobnovení kontrol na hranicích České a Slovenské republiky. Na hranici, která je dlouhá více jak 250 kilometrů, bude až pět set policistek a policistů a šedesát celníků. Směny se budou střídat po dvanácti hodinách.

Právě celníci budou vypomáhat policii v plnění tohoto opatření obecné povahy. „Aplikaci znovuzavedení kontrol na vnitřní hranici v souladu s článkem 28 Schengenského hraničního kodexu vnímám jako krajní řešení situace, která nemá příčiny na území České republiky, nicméně na naše příhraničí i vnitrozemí významně dopadá,“ uvedl policejní prezident genmjr. Martin Vondrášek. Slova policejního prezidenta potvrzuje ředitel služby cizinecké policie. „Policie České republiky od začátku letošního roku ke včerejší půlnoci zajistila na našem území celkem 11 983 tranzitních nelegálních migrantů, což výrazně překračuje čísla, která jsme zaznamenávali v roce 2015, kdy migrační krize v Evropě vrcholila,“ uvádí brig. gen. Milan Majer. Policii České republiky však neunikají ani samotní převaděči nelegálních migrantů, kterých se nám v tomto roce podařilo zadržet již 125, celkem jsme zahájili trestní řízení v této souvislosti pro 140 skutků. Pro srovnání, v minulých letech šlo řádově o jednotky či nižší desítky případů ročně. „Hrozící ohrožení vnitřní bezpečnosti České republiky vyplývá zejména z činnosti organizovaných mezinárodních skupin převaděčů, kteří pochopitelně nechtějí být při páchání tohoto druhu trestné činnosti dopadeni a snahami o útěk často ohrožují nejen sebe, ale i nezúčastněnou veřejnost, což nemůžeme akceptovat“ doplnil policejní prezident – celá tisková zpráva PČR zde (poznámka autora.)

Policistky a policisté nebudou ale jen na typických hranicích, ale také na tzv. „zelené hranici“. Monitorována má být celá oblast hranic s tím, že veřejnost smí překračovat hranici jen na předem určených místech. Místa určená k přecházení hranice naleznete zde.

Je otázkou, které složky Policie České republiky do tohoto opatření budou nasazeny. Je ale více než pravděpodobné, že se toto opatření nebude týkat jen policistek a policistů z Jihomoravského, Zlínského a Moravskoslezského kraje a také to, že do akce na 99 procent budou vysláni i příslušnice a příslušníci v „ZOPkách“ – Základní odborná příprava – taková „malá policejní škola“, kde jsou ženy a muži zákona připravováni na výkon služby.

Dámy a pánové, mnoho sil při službě na hranicích!

Text: autor a pplk. Jozef Bocán, tiskový mluvčí PP PČR

Fotografie je ilustrační – pořízena na cvičení složek IZS.

Martin Kramer

Recent Posts

Co dělat při aspiraci cizího tělesa?

Pakliže se bavíme o aspiraci cizího tělesa – jde o nežádoucí vniknutí cizího materiálu do…

1 týdnem ago

O HZS Plzeňského kraje – ÚO Rokycany

V předposledním článku série o HZS Plzeňského kraje se podíváme na zajímavý Územní odbor Rokycany. A…

2 měsíce ago

Olomoučtí hasiči pomohli s energocentem ve FN Olomouc

Hasičský záchranný sbor České republiky v rámci jednotlivých krajů má ve výbavě i kontejnery sloužící jako…

2 měsíce ago

Děti, dávejte pozor při přecházení silnic!

O opravdu velkém štěstí může hovořit jedno z dítek, které chtělo přeběhnout silnici a srazilo ho…

2 měsíce ago

S naprostou ignorací se setkali záchranáři a hasiči v Krásném Březně

Hloupost, ignorace a nerespektování dopravních značek… To je asi vše slušného, co vás napadne, když…

2 měsíce ago

Na železniční vozy pod dráty vysokého napětí se neleze!

Všechny nás učili, že se na železniční vozidla neleze. Bohužel někteří lidé to stále zkouší…

2 měsíce ago