Aktuálně

V obci Dynín na Táborsku došlo k prvnímu požáru elektromobilu v Jihočeském kraji

V pondělí 27. června zhruba ve 04:40 došlo v obci Dynín k požáru garáže rodinného domu v obci Dynín. Na tísňovou linku hasičů volali hned tři různí lidé. Bylo mimo jiné oznámeno, že v garáži se nachází elektromobil. Na místo tak operační důstojník ihned vyslal několik jednotek hasičů.

Ve 04:40 byl vyhlášen požární poplach profesionálním hasičům ze stanice Soběslav, kteří do Dynína vyjeli s dvěma cisternami. Poplach byl vyhlášen i Jednotkám Sborů dobrovolných hasičů obcí Ševětín, Dynín a Neplachov. Dobrovolní hasiči z těchto jednotek na místo mířili celkem se třemi cisternami a dopravním automobilem.

Velitel zásahu po příjezdu a provedeném průzkumu oznámil na KOPIS, že se jedná o požár elektromobilu v garáži, která stavebně přímo navazuje na dům. Majitel domu v době příjezdu první jednotky vypnul v domě a garáži elektrický proud. Hasiči zkontrolovali vypnutí pojistek a začali s hasebním zásahem. Několik vodních proudů bylo nasazeno na likvidaci požáru automobilu, motorky i dalšího vybavení garáže.

Lokalizace požáru byla nahlášena v 05:16. Následně došlo ke kontrole toho, zda se požár nikam nešíří a zda se nikdo v okolí nenachází v nebezpečí. Vůz následně hasiči vytáhli z garáže na volné prostranství, kde docházelo k dalšímu ochlazování vozu. Pravidelně kontrolovali termokamerou teplotu vozu, a to zejména v oblasti podvozku, kde se nachází baterie. Část hasičů prováděla ochlazování vozidla, druhá část dohašovala drobná ohniska požáru v garáži.

Foto: HZS Jihočeského kraje

Jelikož bylo třeba vozidlo zvednout, kdy se lépe hasiči dostali k ochalzování baterií, byl na místo povolán automobilový jeřáb. „Jelikož se jednalo o automobil s elektrickým pohonem, vyžádal si velitel zásahu na místo další posilovou jednotku, a to speciální kontejner určený právě na hašení elektromobilů. Přes Národní operační a informační středisko HZS ČR byl povolán kontejner ze stanice Mladá Boleslav,“ uvedla Vendula Matějů, tisková mluvčí HZS Jihočeského kraje. Následně dodala, že kontejner nebyl nakonec použit – a to z důvodu stále klesající teploty baterií. Kontejner byl převezen na stanici v Českých Budějovicích, kde minimálně další dva dny bude z důvodu toho, že by troubilobil začal znovu hořet.

Kontejner pro hašení požáru elektromobilu

„Kontejner určený pro hašení elektromobilů je speciální technika, kterou HZS Jihočeského kraje zatím nedisponuje. Jeho nákup je v současné době plánován. Hašení v kontejneru probíhá tak, že elektrovůz je jeřábem do něj přenesen a následně zalit vodou. Tím se zabrání dalšímu nežádoucímu hoření a auto je zároveň trvale ochlazováno. V kontejneru auto zůstavá zpravidla několik dní,“ uvedla mluvčí Vendula Matějů.

Martin Kramer

Recent Posts

Co dělat při aspiraci cizího tělesa?

Pakliže se bavíme o aspiraci cizího tělesa – jde o nežádoucí vniknutí cizího materiálu do…

2 týdny ago

O HZS Plzeňského kraje – ÚO Rokycany

V předposledním článku série o HZS Plzeňského kraje se podíváme na zajímavý Územní odbor Rokycany. A…

2 měsíce ago

Olomoučtí hasiči pomohli s energocentem ve FN Olomouc

Hasičský záchranný sbor České republiky v rámci jednotlivých krajů má ve výbavě i kontejnery sloužící jako…

2 měsíce ago

Děti, dávejte pozor při přecházení silnic!

O opravdu velkém štěstí může hovořit jedno z dítek, které chtělo přeběhnout silnici a srazilo ho…

2 měsíce ago

S naprostou ignorací se setkali záchranáři a hasiči v Krásném Březně

Hloupost, ignorace a nerespektování dopravních značek… To je asi vše slušného, co vás napadne, když…

2 měsíce ago

Na železniční vozy pod dráty vysokého napětí se neleze!

Všechny nás učili, že se na železniční vozidla neleze. Bohužel někteří lidé to stále zkouší…

2 měsíce ago