…To jsou pořád nějaké cvičení, to pořád stojí peníze apod. Ano, i takové komentáře tu a tam lze zahlédnout od některých uživatelů sociálních sítích, když dojde k zveřejnění informací o cvičení složek IZS… Bohužel tito lidé netuší, co vlastně hasiči dělají, když zrovna nehasí, a také netuší, jak moc důležitá jsou taková cvičení pro složky IZS…

Obyčejný „život“ na hasičské stanici Smíchov v Praze Jinonicích.

Nejdříve si ale pojďme říci, že služba u Hasičského záchranného sboru České republiky není rozhodně jen o tom, že ráno v sedm hasiči nastoupí na směnu a další den v sedm ráno ukončí směnu a mezitím, když zrovna nemají žádný výjezd, nic nedělají. Krom toho, že se příslušníci musí vzdělávat v rámci legislativy, udržovat výborný stav techniky nebo třeba se starat o svou požární stanici, musí se hasiči i zdokonalovat v tom, co dělají a co mohou dělat při jakémkoli výjezdu. Opakují se postupy při dopravních nehodách, opakují se postupy první pomoci, ale také se cvičí evakuace osob a zásahy při nejrůznějších událostech. A právě takovéto činnosti hasiče stále zdokonalují. On totiž hasič každý den nezasahuje u nehod s únikem nebezpečné látky a už vůbec hasiči nezasahují u požárů nemocnic každý den – naštěstí!

Domluva velitele zásahu a hasičů při taktickém cvičení na téma požár v hotelu a následný požár lesa na Šumavě.

Čas od času dojde k prověřovacímu či taktickému cvičení složek IZS. Při takových událostí dochází k prověření komunikace složek IZS, prověření dojezdu složek IZS na místo zásahu, ale také správnost postupu při, například, událostech s hromadným postižením osob (HPO). Tyto cvičení tak mají velký smysl. Ukazuje se to téměř každý rok u několika případů. Například nejrůznější cvičení u dopravních nehod autobusů se vyloženě hodí v případě, kdy by došlo k obdobné tragické nehodě, jako tomu bylo u Nažidel. Případně pak cvičení, kdy se procvičuje zásah u nehody vlaku, velmi pomůže při nehodách obdobných u Perninku nebo ve Studénce.

Profesionální hasiči ze stanice Sušice se zdokonalují v provádění KPR v rámci spolupráce se záchranáři z VZ Sušice.
V rámci ukázek dobrovolní hasiči ze Sušice ukazují, jak funguje zásah u dopravní nehody. I takovéto ukázky pomáhají k opakování zažitých postupů při zásahu u dopravní nehody.
K opravdu velkému cvičení na téma požáru hradu Kašperk vyrazili i hasiči – letečtí záchranáři s vrtulníkem LS PČR. Na fotografiích vidíte domluvu lezce se záchranářem a taktéž spolupráci několika hasičů z několika jednotek v rámci přípravy transportu pacientky vzdušnou cestou.
Martin Kramer

Recent Posts

Co dělat při aspiraci cizího tělesa?

Pakliže se bavíme o aspiraci cizího tělesa – jde o nežádoucí vniknutí cizího materiálu do…

1 týdnem ago

O HZS Plzeňského kraje – ÚO Rokycany

V předposledním článku série o HZS Plzeňského kraje se podíváme na zajímavý Územní odbor Rokycany. A…

2 měsíce ago

Olomoučtí hasiči pomohli s energocentem ve FN Olomouc

Hasičský záchranný sbor České republiky v rámci jednotlivých krajů má ve výbavě i kontejnery sloužící jako…

2 měsíce ago

Děti, dávejte pozor při přecházení silnic!

O opravdu velkém štěstí může hovořit jedno z dítek, které chtělo přeběhnout silnici a srazilo ho…

2 měsíce ago

S naprostou ignorací se setkali záchranáři a hasiči v Krásném Březně

Hloupost, ignorace a nerespektování dopravních značek… To je asi vše slušného, co vás napadne, když…

2 měsíce ago

Na železniční vozy pod dráty vysokého napětí se neleze!

Všechny nás učili, že se na železniční vozidla neleze. Bohužel někteří lidé to stále zkouší…

2 měsíce ago