O složkách IZS Technika

O ZZS Zlínského kraje

Zlínský kraj se nachází ve východní až jihovýchodní části České republiky a hraničí se Slovenskem. V rámci Zlínského kraje, který vznikl v roce 2000 a je členěn čtyřmi okresy, se stará Zdravotnická záchranná služba Zlínského kraje o přibližně 572 000 obyvatel kraje a také o návštěvníky kraje.

Krajským městem je Zlín, kde také sídlí ZZS Zlínského kraje. Okresní střediska ZZS Zlínského kraje pak nalezneme ve všech čtyřech okresních městech a navíc ve „ValMezu“ – Kroměříž, Uherské Hradiště, Vsetín, Valašské Meziříčí a Zlín. Záchranáři musí zvládnout také zasáhnout na nejvyšším bodě Zlínského kraje, kterým je Čertův Mlýn nacházející se ve výšce 1 206 m. n. m. Ten se nachází mezi Rožnovem pod Radhoštěm, Horní Bečvou a Frenštátem pod Radhoštěm. Jde tedy o oblast nedaleko velmi navštěvovaných Pusteven. V kraji se nenachází stanoviště letecké záchranné služby, ale pomoc zajišťuje ZZS Olomouckého, Jihomoravského a Moravskoslezského kraje. Dvě ze zmiňovaných krajských ZZS provozují LZS 24/7, pakliže je letové počasí. Spolupráce probíhá i s Horskou službou Beskydy a ostatními složkami IZS.

Předávání vozidel pro ZZS Zlínského kraje. Foto: ZZS ZLK

Technika ve Zlínském kraji je různorodá

Zdravotnická záchranná služba Zlínského kraje vznikla od 1. ledna roku 2004. V rámci kraje záchranáři vyráží ze šestnácti výjezdových základen a v kraji jsou k dispozici všechny základní výjezdové skupiny – RV, RZP a RLP. ZZS Zlínského kraje využívá tři vozidla Iveco Daily 4×4 určená pro mimořádné události – nachází se ve Zlíně, Uherském Hradišti, Kroměříži a do Valašského Meziříčí by mělo dorazit čtvrté. Ve Zlíně pak nalezneme i speciální vozidlo sloužící jako mobilní operační středisko a vůz pro XXL pacienty nebo pacienty s podezřením na VNN na podvozku MB Sprinter.

Co se týká vozového parku, využívá ZZS ZK pro výjezdové skupiny RV Škodu Kodiaq a Škodu Yeti, pro výjezdové skupiny RZP/RLP pak Volkswagen T5/T6 se skříňovou nástavbou Storbel a Volkswagen Amarok. Ve Zlíně pak jako první testovali elektromobil Volkswagen ID.4 GTX, který by mohl sloužit pro výjezdové skupiny RV.

Volkswagen ID.4 GTX. Foto: ZZS Zlínského kraje

Jeden z nejdelších zásahů pro ZZS Zlínského kraje byl v rámci výbuchu muničního skladu ve Vrběticích a v poslední době byl velmi náročný zásah na diskotéce ve Slušovicích. Psychicky náročný pak byl zásah v Koryčanech, při kterém zemřeli dva dobrovolní hasiči.

Iveco Daily 4x4 pro mimořádné události

Obrázek 1 z 11

Použité fotografie: ZZS Zlínského kraje

Mohlo by se vám také líbit...