Aktuálně

VIDEO: Při požáru v panelovém domě v Českém Těšíně předvedly složky IZS skvělou spolupráci

30. listopadu dopoledne došlo k požáru panelového domu v Českém Těšíně. Do likvidace požáru se zapojily všechny složky IZS. Na místo dorazili i hasiči z polského Těšína.

Patnáct minut po půl desáté došlo k ohlášení požáru v panelovém domě v Českém Těšíně. Na místo se postupně dostavily všechny složky IZS včetně třinácti jednotek požární ochrany z České republiky a jedna z Polska.

„Při příjezdu prvních jednotek na místo události se z oken ve 12. nadzemním podlaží valil silný hustý kouř a šlehaly plameny, probíhala samovolná evakuace,“ uvedli moravskoslezští hasiči na svém webu. Zásah probíhal téměř ihned po příjezdu vnitřními zásahovými cestami a na likvidaci požáru střechy byly postupně nasazeny tři automobilové žebříky, kdy pomáhal i žebřík z Ostravy Zábřehu, který dosahuje záchranné výšky 53 metrů.

Evakuované osoby, které se nemohly dostat k rodině či do jiného místa, kde by mohly přečkat, našly útočiště v evakuačním autobuse HZS Moravskoslezského kraje ze stanice Ostrava Zábřeh. Policie České republiky, která na místě zasahovala s několika hlídkami, má ve své evidenci čtyřiatřicet osob, které opustily dům. Šest z nich museli ošetřit zdravotníci, kdy čtyři z nich byli přepraveni do nemocničních zařízení. Lehké popáleniny utrpěl i jeden dobrovolný hasič, který nebyl transportován do nemocnice.

Velitel zásahu na místo mimo jiné povolal i hasičský tým posttraumatické péče. Lokalizovat se požár podařilo po jedenácté hodině, necelá hodina pak uplynula, než došlo k nahlášení likvidace. Plameny či zplodiny hoření zničily čtyři bytové jednotky. „Statik po provedené kontrole rozhodl o nutnosti stabilizace zasaženého bytu. Velitel zásahu si tak na místo události povolal dvojici speciálních technických kontejnerů ze stanice Ostrava-Zábřeh se stabilizačními prostředky a dřevěnými hranoly. Těmi hasiči zapaží stěny a stropy,“ dodávají moravskoslezští hasiči.

Na místě pracuje také tým vyšetřovatelů ze strany Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje a také Policie České republiky.

AKTUALIZACE: Dle policejní mluvčí za požár předběžně může porucha nabíječky.

Zasahující složky IZS:

PČR – OOP Český Těšín, OHS Karviná, výjezd SKPV ÚO Karviná (případně další hlídky)

MP – Český Těšín

ZZS – několik posádek RZP a RLP Karviná

HZS – stanice Karviná (I. i II. vůz, AZ 40, VA, VEA), stanice Ostrava Zábřeh (CAS 20, AZ 53, OA, autobus, VA, VEA, ANK + tři technické kontejnery (výdřeva a stabilizace budovy), stanice Český Těšín (CAS a AZ), stanice Havířov (CAS 20), stanice Třinec (CAS 20 a CAS 30), stanice Nošovice (AP do 40 metrů), stanice Fifejdy (VEA)

JSDH – Český Těšín – Město (CAS 24), Český Těšín – Mosty (CAS 24), Havířov (CAS 20), Těrlicko (CAS 20), Petrovice – Závada (CAS 30), Albrechtice (CAS 20).

Polsko – jedna jednotka z Těšína

Video a foto: HZS Moravskoslezského kraje     

Mohlo by se vám také líbit...