Aktuálně

Dlouhý zásah u požáru kovošrotu v Kralupech nad Vltavou zaměstnal stovky hasičů

Bylo úterý, 5. července, před 17. hodinou, když došlo k nahlášení stoupajícího dýmu z areálu kovošrotu v Kralupech nad Vltavou. Byť v 16:55 v době příchodu prvního hovoru bylo nahlášeno, že požár je větší rozsahu, asi nikdo netušil, že půjde o zásah na několik desítek hodin.

Operační důstojník na místo ihned vyslal všechny jednotky z prvního stupně požárního poplachu, kdy za osm a půl minuty od prvního telefonátu na tísňovou linku byla jednotka na místě události. Velitel zásahu průzkumem zjistil požár skládky plastového odpadu v šíři zhruba padesáti metrů. Velitel zásahu nechal zvýšit stupeň požárního poplachu a nechal si povolat další hasiče a hlavně hodně cisteren.

Dále již text kpt. Ing. Tomáše Bakaláře, tiskového mluvčího HZS Středočeského kraje.

Během následující hodiny byl požární poplachový stupeň zvýšen na třetí a následně dokonce na nejvyšší možný – zvláštní. K požáru tak mířily jednotky ze širokého okolí. Hasební práce probíhaly za vysokého nasazení profesionálních, dobrovolných a podnikových hasičů, kteří se na místě střídali v denním a nočním režimu. Využita byla také speciální technika ze Záchranného útvar HZS ČR. Univerzální dokončovací stroj, rypadlo CAT a nakladač JCB postupně odkrývaly ohniska požáru, která byla vyhledávána za pomoci dronu s termovizí. 

Záběr z termokamery. Foto: HZS Středočeského kraje

Ke koordinaci jednotek byl zřízen štáb velitele zásahu a místo požářiště rozděleno na 3 úseky. Operační řízení bylo zajištěno mobilním operačním střediskem. Po celou dobu zásahu se o zasahující hasiče staral Český červený kříž, který na místě zajišťoval týlové zabezpečení. Z počátku byli hasiči zásobováni kyvadlovou dopravou vody z nedalekého Synthosu a přilehlé Vltavy. V průběhu zásahu byla kyvadlová doprava vody nahrazena zřízeným čerpacím stanovištěm, které zajišťovalo velkokapacitní čerpadlo Somati a následně ještě dvě velkoobjemové cisterny.

Na místě zásahu prováděla měření zplodin hoření Chemická laboratoř Kamenice. Měření byla prováděna na vytipovaných místech dle meteorologické situace. Všechna měření až na jedno byla s negativním výsledkem, přičemž jediným pozitivním měřením byly zjištěny podlimitní hodnoty. Z tohoto důvodu bylo obyvatelům v Kralupech nad Vltavou a Chvatěrubech zakázáno větrat.

Požár se podařilo dostat pod kontrolu ve čtvrtek 7. července 2022 v 8:32 h a byla nahlášena jeho lokalizace. Následně pár minut před půl devátou večer byl požární poplachový stupeň snížen na třetí. Dohašovací práce probíhaly po celou noc a díky tomu mohl být poplachový stupeň před páteční sedmou hodinou ranní snížen až na základní. Na místě nadále zůstávají profesionální hasiči z Kralup nad Vltavou a dobrovolní z Velvar a Buštěhradu, kteří budou monitorovat situaci na místě zásahu a dohašovat veškerá skrytá ohniska.

Příčina požáru je předmětem dalšího vyšetřování. Škoda byla předběžně vyčíslena na tři miliony korun, hasiči svým zásahem uchránili hodnoty ve výši dalších dvou milionů.

Některé profesionální stanice byly zálohovány dobrovolnými jednotkami, které držely pohotovost na svých zbrojnicích.

AKTUALIZACE: 12. července byl požár zlikvidován.

Zasahující jednotky na místě události

HZS Středočeského kraje: Chemická laboratoř Kamenice stanice, Benešov, Kladno, Kralupy nad Vltavou, Mělník, Mladá Boleslav, Neratovice, Nymburk, Rakovník, Roztoky, Říčany, Slaný a Stará Boleslav, Krajské ředitelství Kladno.

HZS podniku Středočeský kraj: AERO Vodochody AEROSPACE a.s., SYNTHOS Kralupy a.s. a SŽ Kralupy nad Vltavou.

HZS Hlavního města Prahy: stanice Petřiny

HZS Ústeckého kraje: stanice Litoměřice

JSDH Středočeský kraj: Brandýs nad Labem, Brandýsek, Bukovany, Čelákovice, Dolínek, Dolní Beřkovice, Doubek, Dřínov, Horní Počaply, Horoměřice, Hostouň, Husinec-Řež, Chlumín, Chýně, Kly, Kostelec nad Labem, Kozinec, Kralupy nad Vltavou, Lhota, Libčice nad Vltavou, Líbeznice, Lužec nad Vltavou, Mělník Mlazice, Mělník Vehlovice – Chloumek, Minice – Kralupy nad Vltavou, Milovice, Nelahozeves, Nymburk, Ondřejov, Pchery, Poštovice, Pyšely, Roztoky, Rudná, Říčany, Smečno, Spomyšl, Středokluky, Střemy, Úholičky, Unhošť, Úžice, Veltrusy, Velvary, Vojkovice, Všetaty, Vysoká, Zákolany, Zdiby, Zlonice a Želízy.

JSDH Hlavního města Prahy: Březiněves, Kbely, Kolovraty, Lysolaje, Nebušice, Řepy, Suchdol a Zličín.

GŘ HZS ČR: Dokumentační skupina, Operační výjezd.

Záchranný útvar HZS ČR: Jihlava a Zbiroh

Foto: HZS Středočeského kraje a Jan Kostík

Martin Kramer

Recent Posts

Čelist spoluvězni zlomil, protože přepínal televizi

Dva spoluvězni ve Stráži pod Ralskem se na začátku roku 2024 dostali do konfliktu, neboť…

1 měsíc ago

U otravy oxidem uhelnatým v Kroměříži zasahovali záchranáři a hasiči

Zdravotnická záchranná služba Zlínského kraje společně s profesionálními hasiči zasahovali v Kroměříži v pondělí, 18. března, ráno kolem…

1 měsíc ago

Požár autodílny způsobil třímilionovou škodu

V pondělí, 18. března, krátce před jedenáctou hodinou dopolední byl oznámen požár autodílny v obci Žebrák na…

1 měsíc ago

Plzeňští krajští kriminalisté pověřují vraždu v Klatovech

V neděli, 17. března, krátce po 20. hodině bylo na tísňovou linku oznámeni napadení muže v jednom…

1 měsíc ago

O HZS Plzeňského kraje – ÚO Rokycany

V předposledním článku série o HZS Plzeňského kraje se podíváme na zajímavý Územní odbor Rokycany. A…

1 měsíc ago

Na Bruntálsku došlo k vážnému úrazu

V sobotu, 16. března, ráno vyrážely posádky RLP a LZS do obce Krišťanovice k pádu z dodávkového automobilu.…

1 měsíc ago