Ze života složek IZS

Jak přežít léto bez potřeby složek IZS a zdravotníků?

Letní měsíce jsou spojeny s nuznějšími výlety, jízdami na kolech, plaváním, ale také s mnohým dalším. Jak si ale užít léto bez toho, abyste se potkali se složkami IZS? A jak minimalizovat možné problémy?

Léto je spojeno mnohdy s teplotami nad třicet stupňů Celsia. V takových dnech je nezbytné, abyste dodržovali pitný režim – čistá voda je úplně nejlepší. Rozhodně se vyplatí nosit pokrývku hlavy, kvalitní sluneční brýle a používat opalovací krémy. Kdo je háklivý na slunko, je kardiak a či jej trápí jiné závažné zdravotní problémy, neměl by mezi dvanáctou a patnáctou hodinou chodit ven, pokud to není nezbytně nutné. Stejně tak toto doporučení platí i pro malé děti.

S helmou a bez piva!

Do osmnácti let musí děti a mladiství nosit při jízdě na kole helmu – noste ji i vy! Nosit helmu není v žádném případě ostuda a kvalitní helma vás dokáže ochránit před převozem na neurochirurgii a případném vrtání vaší hlavy! V žádném případě pak nepožívejte alkohol, když jste na nějakém cyklistickém výletu. Že jedno „malé“ je k obědu zdravé? Ano, je, ale pak nesmíte minimálně hodinu ze zákona na kolo.

Pozor dávejte také na koloběžkách či elektrických kolech. Právě turisté na obdobných prostředcích čím dál tím více na horách zaměstnávají horské záchranáře. I pád z koloběžky vás může zabít! Neriskujte svůj život, prosím!

Jeden jediný skok…

Rádi skáčete do vody? A víte, kam skáčete? Skoky do vody jsou důvodem mnohých úrazů páteře – zlomenina jistého obratle = ochrnutí. Mnoho mladých lidí by vám mohlo vyprávět o tom, že si chtěli někam skočit. Netušili ale, že se nejedná o dostatečně hluboký rybník/řeku – ti šťastnější vám o své chybě poví, na ty druhé vzpomíná rodina…

Stejně tak, jako na kole, i na vodu nepatří alkohol. Pokud sjíždíte řeku nebo se jdete koupat, čiňte tak bez alkoholu. Každá, i malá sklenka piva, se počítá. A i malá míra alkoholu v krvi může přispět k tragické události. Pokud již jedete někam „na vodu“, snažte se cestovat s někým, kdo se sjížděním řek má zkušenosti. Pokud nikoho takového nemáte, nepřeceňujte své síly a buďte kvalitně vybavení. Každý rok pravidelně složky IZS zasahují u topících se osob.

Přeplavu až na druhý břeh, řekl mladík…

…Nepřeplaval… Jako tomu je u ohně, tak i voda může být dobrý sluha, ale také zlý pán. Pokud někdo přecení své síly v rámci plavání ve vodě, nedělá nikterak dobře. Pokud nejste trénovaní, rozhodně se nesnažte plavat na velmi vzdálený druhý břeh. V půli cesty vám mohou dojít síly nebo vás může postihnout křeč a nedopadne to dobře.

K létu samozřejmě patří i grilování a různé opékání špekáčků a jiných dobrot. Prosím, myslete vždy na to, že se vám oheň může vymknout kontrole a mějte u sebe dostatek vody – a to ne na pití, ale na případné hašení ohně. Pokud je sucho, jste na louce či v lese, rozhodně oheň nezakládejte!

Úvodní fotografie, byť je označena jinak, než podpisem mým, je má. Jedná se o fotografii z reálného zásahu, kdy se v jednom malém jezírku utopili dva mladíci.

Mohlo by se vám také líbit...