Proti zločinu!

S tak brutálním činem jsem se nesetkal, řekl vedoucí SKPV 1. oddělení KŘP Olomouckého kraje

V pátek 29. dubna došlo v dopoledních hodinách k zvlášť závažnému trestnému činu vraždy v Kostelci na Hané. Na místo vraždy postupně vyjelo několik hlídek policie, výjezd SKPV z územního odboru a také z Krajského ředitelství PČR Olomouckého kraje. I velmi zkušené kriminalisty překvapila brutalita a bezcitnost útoku. Níže zveřejněny fotografie, které nejsou vhodné pro všechny!

Z dosud zjištěných informací vyplývá, že devětadvacetiletý muž měl předem naplánované celé své jednání, naplánoval, koho jak zavraždí a celou tragickou událost měl naplánovanou i dle denního plánu rodiny. Muž k vraždám použil bojové, vojenské nože s čepelemi o délce cca 20 centimetrů. První zavražděným byl třiadvacetiletý bratr a později zavraždil zvlášť brutálním způsobem i jednadvacetiletou sestru. Sedmnáctiletou sestru obviněný muž nechtěl zavraždit, proto ji po příchodu ze školy uzamkl na toaletě tak, aby nemohla přivolat pomoc. Jako posledního zavraždil muž svého sedmapadesátiletého otce, na kterého zaútočil u vchodových dveří. Otec se snažil před útokem utéci, avšak marně. Jeho tělo našel kolemjdoucí čtrnáctiletý chlapec, který se muži ihned snažil pomoci a přivolal policii a záchranáře. V té době podezřelý muž z vražd byl zadržen v místě bydliště.

Vyšetřovatel 1. oddělení OOK SKPV KŘP Olomouckého kraje podal podmět státnímu zástupci na vzetí obviněného do vazby – ten návrh akceptoval a došlo k vazebnímu jednání. I Okresní soud v Prostějově vazbu odsouhlasil a pravděpodobný vrah putoval dnes do vazby. V případě prokázání viny muži hrozí patnáct až dvacet let, případně pak výjimečný trest – v úvahu bude připadat i trest doživotní. Muž se ke svému jednání přiznal.

Nejde o jedinou vraždu za poslední týdny

Ve středu 27. dubna došlo k nahlášení před sedmou hodinou večer k ohlášení útoku mezi partnery ze strany ZZS Středočeského kraje. K incidentu, kam spěchaly pozemní posádky ZZS a i posádka LZS z Líní došlo v obci Čistá na Rakovnicku. Na místo posléze vyrazili i policisté. Mezi mladými partnery (dívka 18 let, muž 24 let) došlo nejspíše k hádce, kdy dívka měla svého přítele napadnout nožem.

Napadený muž utrpěl vážná zranění, kterým na místě podlehl. Na místo vyrazily výjezdy kriminalistů z územního odboru Rakovník i KŘP Středočeského kraje. Podezřelá dívka byla zadržena a na místě začalo probíhat ohledání místa činu. Tato osmnáctiletá dívka byla obviněna ze zvlášť závažného zločinu vraždy, za který hrozí deset až osmnáct let odnětí svobody. I tato žena je stíhána vazebně.

Krajští kriminalisté ze Zlínského kraje se stále zabývají tragickým výbuchem a požárem domu v obci Loučka na Vsetínsku, při kterém zemřela žena a tři děti. Muž, který při výbuchu byl popálen, byl přepraven do nemocnice. Policie zatím nezveřejnila další informace, zůstává tak stále platná informace, kdy podezřelá osoba nemohla být vyslechnuta vzhledem k jejímu zdravotnímu stavu. S jakou právní kvalifikací pracují krajští kriminalisté, není známo.

Pokusem o vraždu se zabývají kriminalisté i z Ostravy. Tam došlo v úterý 26. dubna k pokusu o vraždu na chodbě v jednom z panelových domů v Ostravě Porubě. Podezřelý muž je obviněný z pokusu o vraždu a je stíhán taktéž vazebně.

Podezřelý zadržen v Amsterdamu

Další vraždu vyšetřují od 21. dubna kriminalisté z prvního oddělení KŘP v Praze. Na Chodově v jednom z bytů panelového domu byl nalezen muž bez známek života s bodným poraněním. Na místo okamžitě vyrazilo mnoho hlídek policie a začalo rozsáhlé pátrání po možném pachateli. Na místo vyrazili kriminalisté z oblastního ředitelství a také krajští kriminalisté. Postupně došlo ke zveřejnění pátrání po jistém podezřelém muži z tohoto jednání.

Díky operativní práci kriminalistů z prvního oddělení a velmi dobré spolupráci dalších útvarů, státního zastupitelství a soudů, a také díky spolupráci s policisty z Nizozemska, byl podezřelý muž zadržen před půlnocí dalšího dne zásahovou jednotkou v centru Amsterdamu. Ihned po zadržení začaly probíhat úkony k vydání muže do České republiky.

Policistky a policisté zabývající se těmi nejzávažnějšími zločiny tak mají v mnoha krajích poslední týdny velmi napilno, tedy alespoň tak se to může zdát z médií a toho, jak se závažné trestné činy nakupily. Příslušnice a příslušníci z krajských oddělení SKPV, ale také z těch územních, nikdy nespí a zabývají se i dalšími činy staršího data. A když zrovna není nic aktuálního, pracují týmy i na tom, aby došlo k dopadení pachatelů činů z roků předchozích.  

Díky dámy a pánové!

Mohlo by se vám také líbit...