Tímto příspěvkem pojďme vzdát hold všem těm ženám a mužům zákona, kteří při plnění služebního slibu zahynuli. Pojďme tímto příspěvkem vytvořeným fotografiemi s tématikou policie fotografovanými v období několika let poděkovat všem tě, kteří pomáhají a chrání!

Slouží vlasti, slouží nám! Když nestojí tváří tvář drbanovi, věnují se prevenci, pomáhají a chrání tam, kde je zrovna třeba!
Při hlídkové činnosti hrají velkou roli nejen jejich znalosti místního prostřední, ale také všímavost. Jejich pohled správným směrem dokáže zabránit lidské tragédii, ale také dokáže odhalit hledanou osobu.
A když si něčeho nevšimnou jejich vlastní oči, mají tísňovou linku 158. Linku, na které slouží zkušené policistky a policisté přijímající nejrůznější hovory. Operační důstojníci následně své kolegy z terénu vysílají tam, kam je třeba.
Někdy vyráží řešit „jen“ maličkosti.
Jindy jako první zastaví vozidlo, ve kterém cestuje podezřelý vrah. A ne vždy je čas čekat na zásahovou jednotku. Někdy si policisté z hlídek musí poradit sami – a musí to zvládnout, jiná alternativa neexistuje!
V rámci své práce nikdy netuší, k čemu všemu se za dvanáctihodinovou směnu dostanou.
Kontrolují osobní vozidla, což někteří řidiči nemají rádi. Ti, kteří však mají vše v pořádku, se policistek a policistů nemusí bát.
Tu a tam některé přestupky jde řešit domluvou, případně pak tou nejnižší možnou pokutou.
K takovým přestupkům, a může jít o trestný čin, nepatří rozhodně jízda pod vlivem návykové či psychotropní látky. Proto často slýchají řidiči tuto větu: Pane řidiči podrobíte se testu na přítomnost alkoholu v dechu…?
Je to v pořádku!
Krom testu na přítomnost alkoholu v dechu vám policisté mohou dát i „líznout“. Ale i tady platí, že se ničeho nemusíte bát, pokud jste nepožili před cestou nějakou drogu.
Jindy se hlídkující policisté mohou dostat k dopravní nehodě, kde velmi úzce budou spolupracovat s ostatními složkami IZS.
Policistky a policisté ze Služby dopravní policie, konkrétně z Oddělení dopravních nehod, následně nehodu budou vyšetřovat.
Služba pro policisty není jen o tom být venku, ale také o práci v kancelářích. Papírování je bohužel u bezpečnostních sborů mnoho…
Většina prostor v budově policistů je již velmi krásně a moderně zařízena. Tedy alespoň místa pro veřejnost… Jistou zajímavostí je, že na některých obvodních odděleních naleznete i přebalovací pult!
Někdy také mohou vyrazit na žádost záchranářů k pomoci někomu se zdravotními obtížemi. Jindy si však osoby s náhlým zhoršením zdravotního stavu mohou všimnout sami. První pomoc umí skvěle. Mají dokonce i své zdravotníky!
Mnoho lidí vděčí právě jim za záchranu života!
Ukázková spolupráce policistů a záchranářů při poskytování první pomoci.
Bohužel se stává to, že velmi často jsou v současné době policisté volání k asistenci záchranné službě. Posádka ZZS vyjede k někomu, kdo je agresivní a z obavy o vlastní bezpečí záchranáři zavolají policisty. Ti většinou pomáhají i se samotným transportem do nemocnice.
Krom poskytování první pomoci mohou policistky a policisté zachránit život i při pátrací akci.
Do pátracích akcí jsou zapojováni nejen „hlídkaři“, ale také například krajské pořádkové jednotky nebo speciální pořádkové jednotky.
Speciální či krajská pořádková jednotka nepátrá jen po ztracených osobách. Policisté a policistky zařazení do krajských pořádkových jednotek jsou přítomni i u bezpečnostních opatření při různých sportovních utkáních, demonstracích, ale také například pátrají i po nebezpečných pachatelích.
Policisté velmi rádi svou práci předvádí při různých akcích pro veřejnost. Například „SPJáci“ z Prahy na snímku svou výstroj a výzbroj ukazují dětem ze školky.
A opět děti. Když je čas ve službě, tak i v přímém výkonu služby najdou chvilku, aby odpověděli zvídavé dotazy dětí.
Velmi často je používán ve službě i vrtulník Letecké služby Policie České republiky. Krom faktu, že v Praze (Středočeském kraji) policejní vrtulník pro záchrannou službu, fungují policisté u tohoto útvaru jako podpora při pátrání po ztracených osobách, odcizených vozidlech, ale také při bezpečnostních opatřeních. Své základny mají v Praze a Brně (v rámci Brna jsou tu a tam příslušníci zařazení k LS PČR s jejich strojem v Ostravě.
Jindy jako podpora policistům při pátrání po ztracených osobách, ale i při různých služebních zákrocích, slouží čtyřnohé kamarádky a čtyřnozí kamarádi. Chlupaté funkce, jak někteří psům u policie říkají, jsou specializované nejen na pátrání, ale také na hledání drog, nebo dokonce i výbušnin!
Další velmi důležitou součástí policie je…?
Služební hipologie.
Koně, kteří jsou využíváni nejen při bezpečnostních opatření v rámci sportovních utkání, ale také například při kontrolách v chatových oblastech, se nebojí ohně…
…A ani kouře… Davy lidí koním také nevadí a hluk? To už je to nejmenší, co kůň v práci řeší.
V rámci Oddělení služební hipologie Policie České republiky pracují policistky a policisté, kteří mají ke koním blízko. Pohledy koní jim dělají velkou radost a čas trávený s nimi při výcviku, pečování o ně je pro ně velmi příjemný!
Policisty nemusíte potkat jen na souši, ale také na vodní hladině. Krom „obyčejné“ techniky mají i lodě.
Pozor! Policisty potkáte i na sjezdovkách a cyklostezkách…Lyže a kola totiž v jejich vybavení také nechybí.
„Normálních“ služebních vozidel mají celou řadu.
Práce u Policie České republiky je o spolupráci, o velké spolupráci mezi policistkami a policisty z nejrůznějších útvarů.
Specialisty z Pyrotechnické služby máme opravdu na vysoké úrovni. Jezdí i na zahraniční mise a to často i ve spolupráci s policejními potápěči z Brna.
Další specialisty u policie nalezneme například u Služby cizinecké policie. Tito policisté mají i zařízení na kontrolu pravosti dokladů.
Speciální monitorovací vůz Policie České republiky.
Další speciální vůz patří pořádkovým jednotkám… A v čem je speciální…?
Jedná se o tzv. „štábní vůz“, ve kterém se nachází i velká obrazovka, na které jsou vidět všechny důležité náležitosti při pátrání po osobách, ale také mohou být vidět záběry z policejních vrtulníků.
I policisté z Oblastní hlídkové služby prezentují svou činnost. Jsou to ti policisté, společně s policisty z obvodních oddělení a PMJ (Pohotovostní motorizovaná jednotka fungující jen v Praze), kteří zasahují na místech jako první.
Jak již bylo zmíněno výše, tu a tam tito policisté mohou jako první zastavit hledaného vraha v ujíždějícím vozidle. Mohou se ale také potkat se situací, kdy „drban“ stojící proti nim vytasí zbraň. V takové situaci policisté mohou využít i donucovací prostředek – hrozbu namířenou služební zbraní. Zde se však jedná jen o ukázku.
Pojďme se ale vrátit ještě na chvíli k policistům ze Služby dopravní policie – ti v roce 2019 sté výročí od svého založení. To jsou policisté, co vyšetřují nehody, měří rychlost a dělají mnoho další činnosti.
Ne vždy tito policisté využívají ke své činnosti služební vozidla. Někdy dohlíží na plynulost silniční dopravy v rámci pěší služby.
Dopravní policisty můžete ale také potkat na motorkách. To je jedna z účinných „zbraň“ proti ujíždějícím motorkářům.
I dopravní policisté mají speciální vozidla. Například ty vybavené na kontroly nákladních automobilů.
Své místo u Policie České republiky mají i policisté u Služby kriminální policie a vyšetřování. Tento útvar má mnoho zaměření – jedná se o kriminalisty vyšetřující vraždy, různé krádeže, majetkovou trestnou činnost, ale také hospodářskou kriminalitu a jinou kriminalitu.
V rámci Služby kriminální policie a vyšetřování fungují i kriminalističtí technici. Ti velmi úzce spolupracují s vyšetřovateli i operativci, kteří i díky skvělé práci techniků na místě činu mohou dát následně pokyn k zadržení osoby za pomoci…
…Zásahové jednotky…
…Když už „zásahovka“ či „URNA“ někam musí, je to hukot. Rychlost, hluk, nejrůznější dým, výbuchy – to vše slouží k momentu překvapení. Díky tomu většina pachatelů zvlášť závažné trestné činnosti, pro které si bojovníci „zásahovek“ či „urňáci“ chodí, nestihne nikterak zareagovat.
Příslušníci zařazení k „zásahovkám“ či k „urňákům“ však neumí „jen“ zadržet pachatele. Ve svých řadách mají potápěče, různé experty, zdravotníky. Takové slaňování je však „maličkost“, kterou zvládají všichni bojovníci těchto útvarů.
Nejde o žádné „Ztka“. Když už se na takovou pozici dostanou, mají mnoho let odslouženo a jsou něčím specifičtí.
Na úplný závěr chci poděkovat všem policistkám a policistům, kteří se objevili v této fotoreportáži.
Martin Kramer

Recent Posts

Čelist spoluvězni zlomil, protože přepínal televizi

Dva spoluvězni ve Stráži pod Ralskem se na začátku roku 2024 dostali do konfliktu, neboť…

1 měsíc ago

U otravy oxidem uhelnatým v Kroměříži zasahovali záchranáři a hasiči

Zdravotnická záchranná služba Zlínského kraje společně s profesionálními hasiči zasahovali v Kroměříži v pondělí, 18. března, ráno kolem…

1 měsíc ago

Požár autodílny způsobil třímilionovou škodu

V pondělí, 18. března, krátce před jedenáctou hodinou dopolední byl oznámen požár autodílny v obci Žebrák na…

1 měsíc ago

Plzeňští krajští kriminalisté pověřují vraždu v Klatovech

V neděli, 17. března, krátce po 20. hodině bylo na tísňovou linku oznámeni napadení muže v jednom…

1 měsíc ago

O HZS Plzeňského kraje – ÚO Rokycany

V předposledním článku série o HZS Plzeňského kraje se podíváme na zajímavý Územní odbor Rokycany. A…

2 měsíce ago

Na Bruntálsku došlo k vážnému úrazu

V sobotu, 16. března, ráno vyrážely posádky RLP a LZS do obce Krišťanovice k pádu z dodávkového automobilu.…

2 měsíce ago