Aktuálně

Jezděte opatrně, prosíme!

Dvě nehody s tragickými následky se odehrály jen pár hodin od sebe na Znojemsku a Havlíčkobrodsku. Při nehodách došlo ke dvěma úmrtím a několika vážným zraněním.

K první nehodě došlo přesně na Velikonoce. V pondělí krátce po dvanácté hodině byly volány složky IZS k dopravní nehodě tří osobních vozidel u obce Citonice na Znojemsku. Na místo vyrazili nejbližší hlídky policie, profesionální hasiči ze stanice Znojmo s třemi zásahovými vozidly a celkem sedm posádek ZZS Jihomoravského kraje – konkrétně šlo o posádku LZS, posádku RV, čtyři posádky RZP a inspektora provozu.

Hasiči při nehodě museli vyprostit některé ze zraněných osob z vozidel. Ještě předtím provedli protipožární opatření, zabezpečili vozidla proti pohybu a další hasiči plynule spolupracovali se záchranáři při ošetřování celkem šesti osob. Muž musel být resuscitována a za kontinuální resuscitace byl leteckou posádkou přepraven do FN Brno Bohunice. Na urgentní příjem byl předánv kritickém stavu. Těžké zranění utrpěla i nezletilý mladík, který byl pozemní cestou přepravena na ARO Dětské nemocnice Brno. Na urgentní příjem nemocnice ve Znojmě byl přepraven se středně těžkým zraněním mladý muž. Do stejné nemocnice na chirurgickou ambulanci byly přepraveny žena, muž a dítě. Policie následně uvedla, že muž přepravený letecky do FN Brno v nemocnici zemřel.

Střet dvou vozidel na Havlíčkobrodsku – jeden mrtvý, dva zranění

K další tragické nehodě došlo dnes, 19. dubna, před sedmou hodinou ráno na silnici mezi obcí Humpolec a Havlíčkův Brod. Na silnici k obci Zdislavice okamžitě vyrazily hlídky policie, profesionální hasiči ze stanic Humpolec a Havlíčkův Brod a lékařskou posádku z Humpolce, zdravotnickou posádku z Havlíčkova Brodu a z Jihlavy vrtulník LZS.

I přes okamžitou snahu složek IZS na místě podlehla svým zraněním jedna osoba. O dvě další osoby se pak postaraly posádky ZZS kraje Vysočina. Osoba se zraněním těžšího charakteru byla letecky přepravena do traumacentra FN Brno Bohunice, druhá osoba utrpěla lehčí zranění a byla převezena pozemní cestou do nemocnice v Havlíčkově Brodě.

Bohužel i přes snahu záchranářů a zdravotníků se ne vždy podaří zachránit život. Na nás ale je to, abychom se snažili předcházet obdobným situacím a snažili se do obdobné situace nedostat. Svým způsobem tomu může pomoci i věnování se řízení, nepřeceňovat své zkušenosti a v žádném případě před řízením nebo během řízení použít omamné a psychotropní látky! Například v pondělí policisté na jihu Moravy zastavili řidiče, u kterého dechová zkouška ukázala hodnotu téměř tří promile alkoholu v dechu.

Mohlo by se vám také líbit...