Aktuálně

Dvě zraněné ženy a škoda více než milion korun při požáru domova pro seniory v Kopřivnici

Plné ruce práce měly složky IZS dnes 13. dubna krátce po půl páté, když došlo k oznámení o požáru bytu v pátém patře domova s byty zvláštního určení (dříve domov pro seniory) Na místo okamžitě vyrazili záchranáři, policisté a hasiči.

Minutu po půl páté na místo vyrazili profesionální hasiči ze stanice Kopřivnice s prvovýjezdovou cisternou, hasiči ze stanice Nový Jičín s dvěma prvovýjezdovými cisternami a automobilovým žebříkem. Společně s nimi byli na místo vysláni i dobrovolní hasiči z Kopřivnice (CAS 20, 30 a DA) a hasiči JSDH Štramberk s CAS 8. Postupně na místo dorazili i hasiči ze Starého Jičína (CAS), z Frenštátu pod Radhoštěm (CAS 20) a hasiči z centrální stanice v Ostravě v Zábřehu s autobusem.

K požáru došlo v ulici Česká a po příjezdu na místo zásahu ihned první jednotka začala provádět průzkum, evakuaci a samotný hasební zásah – plemeny šlehali zvenčí budovy. Požár v době příjezdu hasičů byl ve třetí fázi hoření a byl vytvořen jeden C proud k zdolání požáru. Hasiči museli zachránit dvě osoby a 54 osob evakuovat. Právě pro ně velitel zásahu požádal příjezd evakuačního autobusu. Hasiči požár lokalizovali za zhruba třicet minut, likvidaci velitel zásahu oznámil po dalších třiceti minutách. Dále byla provedena kontrola všech bytů v domově pro seniory a odvětrání objektu.

Záchranáři na místo vyslali v prvním sledu posádku RZP z Kopřivnice. Po příjezdu na místo byly vyžádány další dvě posádky, včetně posádky pro specializované činnosti v Ostravě. Žena seniorského byla ošetřena s popáleninami druhého stupně v oblasti obličeje a horní končetiny. Ženě okamžitě byl poskytnut kyslík, podány léky proti bolesti a ošetřeny popáleniny. Následně došlo k transportu na popáleninové centrum FN Ostrava.

Další ženu nadýchanou zplodinami hoření záchranáři ošetřili a posléze posádkou RZP transportována na interní ambulanci nemocnice v Novém Jičíně. Kontrolu zdravotního stavu podstoupilo dalších patnáct osob. U žádné osoby nebylo zjištěno žádné zranění, proto zůstali na místě.

Předběžná škoda způsobená požárem je odhadnuta na milion korun. Důvod vzniku požáru je v šetření.

Kopřivničtí profesionálové cvičili zásah při požáru střechy domova pro seniory

Jen o pár dnů dříve, konkrétně sedmého dubna, profesionální hasiči ze stanice Kopřivnice absolvovali taktické cvičení, kdy námětem byl požár střechy domova pro seniory v Kateřinicích. Cíle cvičení byly mimo jiné seznámit se s požárně bezpečnostním řešením domova a také zjistit reakce zaměstnanců při aktivování elektrické požární signalizace.

V rámci takového cvičení bylo sice cvičeno v rámci jiného domu s pečovatelskou službou, ale perfektně prověřilo chování všech zainteresovaných a systém celého domova.

Mohlo by se vám také líbit...